Diş Tedavisi

Porselen Kaplamalar: Doğal ve Estetik Bir Gülüş İçin Mükemmel Çözüm

Porselen Kaplamalar

Dişlerinde estetik görüntüye daha fazla önem veren kişiler çoğunlukla porselen kaplama metodunu tercih etmektedir. Diş doktorluğunda sıklıkla kullanımına başvurulan porselen kron, başka pek çok kaplama çeşidi ile kıyaslandığında farklı avantajları da yanında getirmektedir. Olduğundan daha güzel bir gülüş temin etmesinin beraberinde, ağız işlevlerinin de tamamıyla yerine getiren porselen kron işlemi, işlem yerleri açısından da çok kullanılmaktadır.

Porselen diş kaplama metodu, isminden de idrak edildiği gibi, diş üstüne porselen ürünlerden üretilen kaplamaların uygulanmasına verilen isimdir. Kişilerin diş şekli ve rengine uygun olarak yapılan bu kişiye ait porselen dişler, daha yüksek kaliteli ürünlerden yapılmaktadır.

Porselen kaplama işlemiyse aşağıda belirttiğimiz gibi yapılmaktadır:

  1. İlk olarak işlem yapılacak dişlerin üstü özel alet ile silinip temizlenir.
  2. Ardından uygulanacak porselen kaplamanın tam yerine oturabilmesi için üstünde gereken inceltme yapılır. Bu inceltme uygulaması genel olarak 0,5 milimetre ile 0,7 milimetre aralığında farklılık göstermektedir.
  3. Diş inceltme uygulamasının ardından ise kalıp alma uygulaması gelir. Bu uygulama bilindik metotlar ile kalıp alma ya da üç boyutlu görüntüleme teknolojisiyle yapılmaktadır.
  4. Alınmış olan görüntü ve kalıplar, arzu edilen ölçüler ile beraber laboratuvarlara ulaştırılır. Sonrasında ise porselen kaplamanın üretim aşaması başlamaktadır. Bu zaman da genel olarak 14 gün gibi bir süre devam etmektedir.
  5. Porselen kaplama üretildiği yerden gelene kadar, işlem için kesilen dişlerin kolay kullanılması ve dişlerin zarara uğramaması için kalıcı olmayan kaplamalar yapılmaktadır.
  6. Porselen kaplamalar diş doktoruna geldikten sonra, diş doktoru hasta kişinin ağız içerisine kaplamaları yerleştirip deneme yapmaktadır. Denemelerde sorun meydana gelir ve bu sorun diş doktoru tarafından giderilmezse yeniden laboratuvara gönderilip düzeltilir. Denemede sorun çıkmaması ve diş doktorunun küçük düzeltmemeleri halindeyse, parlatma uygulaması için yeniden laboratuvara gitmektedir.
  7. Laboratuvardan son halinde parlatılmış olan kaplamalar, özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişlere yerleştirilir ve yapıştırılır, böylece işlem tamamlanır.

Porselen Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?

Porselen kaplama işleminin uygulanacağı hallerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. Estetik amaçlar için
  2. Dışarıdan belli olan diş kırıklıkları için
  3. Normal dolgular ile çözülemeyen çürük türleri için
  4. Kayıp dişin olduğu hallerde
  5. Çapraşık dişler için

Bu problemlerden bir ya da birkaçına sahip olan kişiler, porselen kaplama yapılmasına diş doktorunun da yapmış olduğu incelemeler neticesinde, beraber karara varmaktadırlar. Bunun haricinde iltihaplanma ve kanal tedavisi gereksinimi olan kişilerdeyse porselen kaplama doğru değildir.

Porselen kaplamaların dayanıklılığı kullanılmasıyla da ilişkili olarak 7 ile 10 sene aralığındadır. Kaplama işleminin ardından, mühim bir sızı ya da ağrı meydana gelmediğinden, işlemi yaptıranlar normal hayatlarına çabuk bir şekilde dönmektedir. İşlemin ardındansa, 7 gün boyunca aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler ile içecekler yenilmemelidir. Ayriyeten kaplamaya zarar gelmemesi için sert gıdalardan da kaçınılmalıdır. İşlemin ardından ilk hafta içinde ortaya çıkan ufak sızılar, diş doktorunun vereceği ağrı kesiciler vasıtasıyla giderilir. Porselen kaplamalarda doğal dişler gibi dış faktörlerden etki görmektedir. Bu sebeple zarar verecek ve leke meydana getirecek gıdaların ardından kesinlikle dişlerinizi fırçalamalısınız.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir