Diş Tedavisi

Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji Nedir

Dişleri çevreleyen dokuları, diş etinde oluşan ve dişlerde oluşan iltihaplanmaların tedavileri ile ilgilenen ana bilim dalına Periodontoloji denmektedir. Bu bölümü okuyup bitiren ve hastalıklar hakkında uzman olan kişilere ise periodontitis denir. Dişi destekleyen dokuların yıkımı genellikle iltihaplanmalar sonucunda oluşmaktadır. Periodontal hastalıkların belirtisi olarak; diş eti kızarıklıkları, şişlikler ve veya diş etki çekilmeleri olarak belirtilmiştir. Ayrıca bu durum hastaların durumuna göre değişiklik gösterebilir. Pek çok hastana bu hastalığın belirtisi ağız kokusu, diş etinde kaşınma durumu ve kanama olarak da görülmektedir.

Periodontal tedavinin asıl amacı kaybedilen sağlıklı diş etlerinin yeniden kazanılmasıdır. Ayrıca tedavi edilmeyen diş eti ve rahatsızlıkları yani iltihaplanmalar diş kayıplarına neden olmaktadır. Periodontal tedavi sonucunda diş kayıplarını da önlemiş olursunuz. Periodontal tedavi hastanın hastalığının şiddetine bağlı olarak farklı yöntemler uygulanmaktadır. Hasta öncelikli olarak ağız için temizliğine ve diş temizliğine oldukça önem göstermelidir.

Daha sonra dişlerde varsa diş taşının temizlenmesi, rejeneratif, mukogingival, rekonstrüktif ve kök yüzeyi düzleştirilmesi gibi operasyonlar gerekebilir. Bu operasyonlar oldukça basit bir operasyondur. Hastalığın şiddetine bağlı olarak diş hekiminiz ile aranızda iyi bir işbirliği oluşturularak bu hastalığın daha çok ilerlemesine engel olabilirsiniz.

Unutmayın ki her şeyden önce erken teşhis her konuda olduğu gibi diş konusunda da oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca periodontal tedavi sağlıklı olmayan dişlere restoratif bir tedavi olarak uygulanmaz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir