Diş eti ve diş etinin çevre dokularını etkileyen enfeksiyonlar Periodontal hastalıklara yol açmaktadır. Dişin etrafını saran ve destek olan dokularda ortaya çıkan enfeksiyonlar genellikle diş eti rahatsızlıkları şeklinde açıklanır. Diş etki hastalıkları, genel olarak çürüklerden veya dişlerdeki öteki hastalıklardan bağımsız bir şekilde meydana gelir. Herhangi bir diş sorunu yaşamayan kişilerde bile diş eti hastalığı görülmesi mümkündür. Tedavisi yapılmayan diş eti rahatsızlıkları; ağızda koku, dişlerin güçsüzleşerek sallanması ve sonucunda da dökülmesi gibi bir duruma sebep olabilir. Diş eti rahatsızlıkları olarak başlıca iki durumdan bahsetmek mümkündür:
Gingivitis
Enfeksiyonun direk olarak diş eti üzerinde etki oluşturduğu haller gingivitis olarak açıklanır. Bu rahatsızlıkta diş etlerinin şiş ve kızarmış olması gibi belirtiler ile karşı karşıya kalınır. Dişlerin fırçalanması veya sert yiyeceklerin yenilmesi halinde diş etlerinde kanama ve sızlama ile de karşılaşılabilir. Genellikle bu olumsuz durumlara ağız kokusu da eşlik etmektedir.
Periodontitis
Gingivitis rahatsızlığının tedavisinin yapılmaması ve kötüleşmesi neticesi meydana gelen periodontitis, diş etlerinin yanında çene kemiğiyle periodontal liflerin de enfeksiyonun etkisi altında kaldığı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık ile beraber diş etlerinin çevresinde, bakterilerin rahatlıkla konumlanabildikleri cepçikler meydana gelir. Tedavinin sonraya bırakılması halinde dişler kendi kendine dökülebilir veya çekim yapmaya gerek duyulabilir.
Diş Eti Hastalığı Belirtileri
Bütün hastalıklarda olduğu gibi, diş eti rahatsızlıkları da bazı semptomlar ile ortaya çıkar. Diş eti kanamaları en net şekilde ortaya çıkan hastalık belirtisidir. Sağlığı yerinde olan hiçbir dişte kanama meydana gelmez. Hastalık mevcut olan dişlerde ise fırçalama veya sert gıdaların tüketilmesi halinde kanamayla karşılaşılabilir. Ayriyeten ilerlemiş olaylarda kendi kendine kanama ortaya çıkması görülebilir. Diş etlerinin kabarık bir halde olması ve olması gerekenden daha kırmızı veya mora yakın renklerde olması bu hastalığın belirtileri içerisinde bulunmaktadır. Dişlerin ve diş etlerinin sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet göstermesi, diş etlerinde sızlama, çekilme, dişlerde sallanma ve ağızda çürük bulunmamasına karşın karşılaşılan koku da bu rahatsızlıkların öteki semptomları olarak işaret edilebilir.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti hastalıkları basit bir şekilde tedavisi yapılan hastalıklardan biridir. Hastalığın doğru bir şekilde tespitinin yapılması ve ardından da doğru tedavinin hayata geçirilmesi ile yüksek başarı seviyesi ile bu sorunlar çözüme kavuşturulabilir. Diş eti rahatsızlıklarına genel olarak enfeksiyonlar sebep olduğundan dolayı, tedavide de bu enfeksiyonların uzak tutulması amaçlanır. Dişlerin, diş etlerinin ve diş köklerinin bulunduğu halin belirlenmesi ve doğru tedavi tekniğinin tespit edilebilmesi için ilk olarak görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Ardından da ultrasonik teknikler kullanılarak ağızda yer alan diş taşlarıyla plakların arındırılması sağlanır. Böylece enfeksiyona sebep olan bakteriler uzak tutulur. Diş etlerinin yüzey kısımlarının pürüzsüz ve sağlıklı duruma getirmek içinde parlatma uygulaması yapılır. Diş eti rahatsızlıkları da bu biçimde yok edilebilir. Fakat sonrasındaki süreç içerisinde hastanın, uzman doktor tarafından belirtilen önerilere uyması büyük öneme sahiptir.
Diş eti hastalıklarının erken teşhisi ve etkili tedavisi, uzun vadede diş sağlığı ve estetiği için hayati önem taşımaktadır.