Ortodonti tedavisi normal diş yapısının var olduğundan başka ve çapraşık olan diş yapısının bozukluğunu düzgün duruma getirme amaçlı eğitimler gören diş doktorlarının uzmanlık bölümü olmaktadır.
Ortodonti tedavisi için ideal başlama yaşı yedi olmaktadır. Daha bu yaş sınıfındayken, ortodonti bölümünde uzmanlaşan hekimler tarafından çocuk hastaların ağızlarında süt dişleri varken diş ve çene gelişmelerinde sorunlar görülmeye başlar. Böylelikle normal dışı haller de erkenden tanısı konulabilir. Bilhassa birtakım ortodontik sorunların erken zamanda tanısının konulması durumunda tedavileri son derece basit olacaktır. Bu hal; ilerleyen yaş gruplarında daha fazla komplike ve gideri daha çok bir tedavi tekniğiyle karşılaşma olasılığını minimuma düşürür. Kişilerin aktif tedavi teknikleri genel olarak dokuz- on dört yaş gruplarındadır. İskeletsel bozukluklar da gelişme evresi sonlanmadan çözüme kavuşabilir.
Doktorların yapmış oldukları ilk kontrolden sonra yine doktorlar tarafından gerekli olan muayene aralıkları belli hale getirilir. Bilhassa alt çenenin ileride olması veya üst çenenin geride olduğu durumlar; erkenden işlem gerektiren olaylar olarak geçmektedir ve doktorlar tarafından düzenli bir şekilde gözlenmeleri son derece önemlidir. Alt çenenin geride olduğu durumda erken işlem vakti; kız çocuklarında adet görmüş oldukları evre olur iken erkek çocuklarındaysa tüylendikleri vakit başlamış olduğu evredir.
Genel manada diş teli biçiminde tanımış olan ve dişlere yapıştırılan braketlerle uygulaması yapılan ve hareketsiz tedavi için ideal başlama vakti de tüm süt dişlerinin dökülmesinin ardından kalıcı dişlerin ağız içinde tamamlandığı vakit olmaktadır. Bu evredeyse çoğunlukla on iki yaş grubunda denk gelir.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Zaman Alır?
Ortodonti tedavi tekniğinin ne kadar zaman aldığı da tedaviden evvel kişilerin en çok araştırmış olduğu ve cevap aradıkları hususlardan biridir. Tedavi tekniği için ideal yaş grubu evresi on iki yaş olarak belirtilse de on sekiz yaş grubundan evvel erişkin olmayan durumlarda kemiklerin yoğunluğunun tam anlamıyla gerçekleşmediğinden dolayı tedavi zamanlarında önemli kısalmalar görülebilir. On sekiz yaşını geçmiş hastalardaysa kemik yoğunluklarındaki yükselme ile ilişkili biçimde, toplam tedavi zamanında uzamalar görülebilir.
Tedavi tekniğinin ne kadar zaman aldığı, hastanın dişlerinin çapraşıklığı, hangi yaş grubunda oldukları, tedavi mekaniğiyle doğrudan bağlantılıdır. Ortodonti tedavisine başlanmasının ardından hastanın tedavi tekniğine uyum sağlaması, doktorun tavsiye ettiği lastikleri düzenli bir şekilde kullanması, tedavi boyunca yumuşak olmayan besinler yememesi ve braketini zarara uğratacak hareketlerden uzaklaşması da tedavinin zamanıyla doğrudan bağlantılıdır.
Ortodonti Tedavi Tekniği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Ortodonti tedavisi esnasında, besin alımının ardından braketlerin etrafında besin parçacıkları birikmeye başlayacağından, ağız temizliğine olduğundan çok özen gösterilmelidir. Genelde bütün yemeklerin ardından diş macunu yardımı ile dişlerin fırçalanıp temizlenmesi önerilir, sıkışmış olan besin parçacıklarının da temizlenmesi tavsiye edilir. Florür içeren ağız bakım suları kullanılmalıdır. Özel tasarımlı fırçaların ya da yapısı sert olmayan fırçaların tercih edilmesi, tesirli ağız temizliği yönünden faydalı olacaktır.
Ortodonti tedavisinin sırasında, kişilerin diş tellerini zarara uğratacak ve plak meydana getirebilecek belli gıda malzemeleri tüketilmemelidir. Bu alanda elma, havuç, sakız, çerez, çikolata gibi sert besinler ve krakerler gibi parçacık olabilecek malzemelerin ortodonti tedavisi boyunca yenilmemesi ya da yerken sınırlandırılması tavsiye edilir.
Ortodonti Tedavisinin Ardından Dişlerin Üstünde Leke Kalabilir Mi?
Diş telleri çıkarıldığında dişlerin yüzeylerinde lekeler olmaz. Braketler dolgu yardımıyla konumlandırılır. Alt kısımlarına gıda parçacıkları giremez. Bu nedenden dişlerin üstünden braketler çıkartıldığı vakit şayet dişlerinizi tedavi tekniği boyunca güzel bir şekilde temizliğini yapmamış iseniz braketlerin etrafında bakmadığınızdan dolayı meydana gelen lekeler görülebilir. Çürük bile oluşabilir. Bunlar tedavi yöntemi esnasında sizlerin dişinizi düzgün bir şekilde temizlemediğinizden kaynaklanır.
Ortodonti İşlemi Nasıl Yapılır?
Dişlerin yüzeyi temiz hale getirilip kurutulur. Bu işlemin ardından ise dişlerin yüzey kısımlarına sıvı sürülüp hemen sonrasında braketler dişlerin yüzeylerine konumlandırılmaktadır. Ayrıca braketler dişlerin yüzeylerine yapışabilmesi için taban kısımlarına kompozit sürülüp mavi renkli bir ışınla yapıştırılır. Böylelikle bütün dişlere işlem uygulanır ve ardından ise diş telleri braketlerin üstüne konumlandırılır ve elastik simge ile bağlanıp uygulama sonlanır.
Ortodonti Tedavisi Acıtır Mı?
Ortodonti uygulanmasından sonra ilk birkaç gün boyunca rahatsızlık hissiyatı vermesi mümkündür. Dişleriniz sızlamaya başlar ve diş telleriniz dudak ve dilinizi kaşındırmaya başlar. Rahatsızlık yedi- on dört günün geçmesine rağmen teller değişir iken ya da ayarlanması yapılırken yine ufak sızlamalar olabilir. Sancıyı gidermek için hekiminizin önermiş olacağı normal bir ağrı kesici tüketebilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Yüz Şeklini Farklılaştırır Mı?
Ortodonti tedavisi yüz şekillerini farklılaştıran hallerden bir tanesidir. Birçok hasta kişi uyum sağlama evresi içinde dudaklarında ve yüzlerinde değişiklik hissi duyabilir. Dudağınızı daha dolgun duruma getiren diş teli ortodonti tedavisinin bir kısmı olmaktadır. Yüz şekillerinde sadece dudak bölümünde değişiklik görülür. Bu hal kısa zaman içinde geçer. Bilhassa kişilerin bu hali kabullenmeleri ve diş tellerine uyum sağlamaları tedavi tekniğini hızlı hale getirmeye yarar.