Bu tedavi yönteminde diş, dişleri saran diş eti ve kemik gibi dokular arasında hareket halindedir. Dişlerin hareket etmiş oldukları yönde kemiklerde rezorpsiyon denilen kemik yıkımı yapılır. Hareketin aksi yönündeyse apozisyon denilen kemik yapılır. Bu neden dolayısı ile tedavi yöntemi sonlanmış olduğunda, braket söküldüğünde dişin yeniden önceki durumuna dönme olasılığı olacaktır. Bu yüzden ortodonti tedavisinden sonra retainer teliyle retansiyon tedavisi adı verilen sabitlemeye yarayan tedavi yöntemine geçilir.
Rateiner tel tedavi teknikleri, ortodontik tedavi tekniğinin ardından ortaya çıkarılan başarının geçmemesi için uygulanan tekniktir. Tedavi yöntemi boyunca hasta kişinin ağız içinde türlü aygıt konumlandırılarak dişin var olan yerde durması temin edilebilir.
Ortodonti tedavi tekniğinin ardından diş normalleşmiş olsa da önceki durumuna dönme ihtimalinde olmaktadırlar. Bundan dolayı retainer tedavisiyle ortodonti tedavi tekniğinin kalıcı olması temin edilebilir.
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi Ortodontik sorunu olan hastaların diş genetiği yeniden önceki haline dönme ihtimallerini gösterebilmektedir. Bu yüzden retainer teller tercih edilip tedavi tekniğinin kalıcı kalması kolaylıkla temin edilmelidir. Retainer tedavisi uygulanmadan ortodontik uygulamalardan randıman almak mümkün olmamaktadır.
Retainer tedavi yöntemi düzenli bir biçimde yapılması gerekli bir tekniktir. Bunun sebebi ortodonti tedavi tekniğinin ardından retainer tedavi tekniğinin aksatılması almış olacağınız neticenin uçup gitmesine sebep olacaktır.
Retainer tedavi tekniğinin zamanı hastadan hastaya farklılaşabilir. Bu yüzden ortodontist hekiminiz diş ve ağız sağlık halinizin durumunu ve seçimi yapılmış olan retainer teline göre retainer tedavi tekniğinin ne kadar zaman alacağı hakkında bilgiler verebilir.
Retainer telleri aşağıda verilmiş olan biçimlerde yapılabilir;
- Sabit retainer tel: Bu hareketli olmayan tel, dişin arka tarafına konumlandırılan kalın olmayan teldir. Bu tel, dişin arka kısmına yapıştırılır.
- Şeffaf retainer plak: Bu şeffaf olan plak, dişe uyum içinde uygulanan özel hale getirilen şeffaf plaktır. Bu plak, dişin üstüne uygulanır ve çoğunlukla bütün gece kullanılır.
Retainer teller, çoğunlukla ortodonti tedavisinin neticesinde yapılır, kişinin tedavi neticesini stabil tutmayı amaçlar. Dişin geri tarafa kayabilme ihtimaline karşın muhafaza etme temin eder ve uzun zaman gerektirmeyen farklılıkların meydana gelmesinin önüne geçer.
Kısacası Ortodontik tedavi sonrasında uygulanan birbirinden farklı diş koruma yöntemleri bulunmaktadır. Pekiştirme apareyi kullanımı ve rutin hekim kontrolleri ihmal edilmemeli, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı devam ettirilmelidir.