Lamine diş işlemi, yaprak diş ya da öteki ismi ile porselen kaplama, birtakım durumlarda uygulanan tedavi yöntemlerindendir. Bu yöntemde dişin kırılma ve deformasyonuna göre özel diş ölçüsü alınarak hazır edilmektedir. Lamine diş tedavisi, estetik görüntü endişelerini tamamen ortadan kaldırmaktadır. Ön dişin ön yüzeyine yapıştırılan porselen diş tasarımı olan lamine diş kaplamaları renk kaybı yaşanan dişlere de uygulanmaktadır. Lamine diş kaplamaları, sadece ön dişlere uygulanmaktadır. Lamine diş kaplama işleminde dişlere aşındırma uygulanmaz ve çok düşük düzeylerde yapılabilmektedir.
Lamine diş kaplamaların en mühim nitelikleri dişi aşındırmadan yapılan lamine diş kaplamanın şahane bir uyum temin etmesidir. Lamine diş kaplamaları, oldukça ince ve metal içermemektedirler. Ayriyeten ışık geçiren bir ürün olması da işlemin avantajları içerisinde yer almaktadır.
Lamine Diş Kaplamalar Nasıl Uygulanmaktadır?
Dişlerde arzu edilmeyen renk farklılıkları mevcut ise, dişleri beyazlatıcı maddeler ile beyazlatma için uygun değil ise ya da renk ile beraber biçim farklılığı da arzu ediliyor ise lamine diş kaplamalar yapılabilmektedir.
Lamine diş kaplama işlemi öncesinde, tedavi uygulanacak olan bireylerin talepleri dinlenmektedir ve ağız içi ölçüsü alınmaktadır. Alınan ölçüyle beraber bir model çalışması yapılmaktadır. Yapılan kaplamanın provası yapılmaktadır, diş doktoru ve kişinin onayının geçmesinin ardından uygulama yapılmaktadır. Hastaya özel olarak hazır edilen kaplamalar, özel bir yapıştırıcı ürün tarafından dişlere uygulanmaktadır.
Ayriyeten bu uygulama esnasında dişlere çok düşük ölçüde seyreltme yapılmaktadır. Hasta, uygulamanın ardından aynı gün dişlerini kullanmayı sürdürebilir iken, bu uygulama esnasında herhangi bir sancı ve ağrı hissi yaşamamaktadır.
Lamine Diş Kaplamasını Gerektiren Haller
Diş sorunu yaşayan her yaş grubundan kişiye yapılabilen lamine diş kaplamaları, bilhassa diş yapısındaki sorunlar sebebi ile hastaların sık sık tercih ettikleri bir tekniktir. Lamine diş kaplamasını gerektiren haller ise;
- Diş yapısındaki kalıtsal bozukluklar
- Dolgunun sarı renk alması ve eskimesi
- Dişin uzaması
- Biçim bozukluğu
- Beyazlatma teknikleri yeterli kalmadığı sararan ve koyulaşan dişler
- Dişin aralıklı ve ayrık olması
- Dişte aşınma ya da kırılmanın bulunması
Lamine Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Lamine diş kaplamaların bakımları için özel bir işlem yer almamaktadır. Normal dişlere uygulanan günlük rutin bakımlar yeterlidir. Lamine dişlere ve doğal dişlere uygulanması gerekli olan normal bakım aşağıdaki gibidir:
- Lamine diş kaplamalarının bakımı, normal dişler gibi olmaktadır. Bu nedenle lamine dişlerde gün içerisinde iki kez fırçalanmalıdır.
- Kaplamanın altında besin parçacıkları kalabileceği için diş fırçalama işleminin ardından diş ipinin kullanılması oldukça mühimdir.
- Kaplama uygulanan dişler altı ayda bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir.
- Gerekli hallerde diş eti tedavisinin alınması gerekmektedir.
Lamine diş kaplama işleminin ardından on ile on beş gün aralığında soğuk ve sıcak içecek ya da yiyeceklere karşı dişlerde hassasiyet meydana gelebilmektedir. Bu gibi hallerde hassasiyeti gideren diş macunlarının tercih edilmesi gerekir.