Diş Tedavisi

Lamine Diş Nasıl Yapılır?

Lamine Diş Nasıl Yapılır

Gülüş tasarımı uygulamalarında en fazla kullanılan yöntemler arasında lamine diş kaplama bulunmaktadır. Lamine diş 0,1 milimetre ile 0,4 milimetre aralığında kalınlığı olan porselen dişlerin restorasyon işlemidir. Yaprak porselen diye de tanınan lamine diş kaplamalar fazla ince olmasına rağmen dayanıklı, estetik niteliği çok fazla olan ve ön dişlere yapılan seramiklerdir. Lamine diş kaplamalar dişlerin yalnızca ön yüzeyini aşındırarak ya da bazen hiçbir aşındırma uygulaması olmadan yapılabilmektedir.

Lamine diş kaplamalar türlü tedavilerde daha yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Doğallık ve estetik talebi fazla hastalarda, az seviyeli çapraşıklığı yer alan hastalarda, dişlerinde aralıklı olan hastalarda, ön dişlerinde mineralizasyon eksiklerinden dolayı çıkıntıları ve girintileri var olan hastalarda gülüş tasarımı tedavisi uygulanır iken lamine diş kaplamalar yapılabilir ve az bir zaman diliminde bu problemler halledilebilir.

Lamine diş kaplamaları tedavi evresinde ilk olarak lamine kaplama yaptıracak bireyin fikirleri dikkatli bir şekilde dinlenmesi gerekir. Kişinin dişleri hakkında olan şikayetleri, dişlerindeki hoşnut olmadığı hususlar ve tedaviden istekleri iyi bir şekilde anlaşılması gerekir. Kişinin arzularının tam anlamı ile anlaşılmasının ardından kişinin ağız resimleri ve röntgen analizleri ile beraber muayene yapılmaktadır.

İlk randevuda dişteki öteki ihtiyaçlar da planlanır. Kişinin diş beyazlatma gereksinimi, diş taşı temizlikleri, diş eti düzeyi, dişteki çürük için onley ve inley dolgu ve tüm ihtiyaçlar ilk randevuda belirlenmesi gerekir. Bu durumun ardından kişinin talepleri doğrultusunda belirlenen ölçüler teknisyene gönderilmektedir. Teknisyen alçının üstünde mum ile dişin son durumunun nasıl olacağını gözüktüren mum modelajı uygulayarak dişin silikon anahtarını oluşturur. Bu uygulamaya ise Mock up adı verilmektedir.

İkinci randevuda yapılan silikon anahtar üstünden yapılan kalıcı olmayan materyaller kişinin dişine konumlandırılarak dişin son durumu kişiye gösterilmektedir. Bu adımda yeniden resimlemeler yapılmaktadır. Ardından kişinin düşünceleri alınarak dişin son durumu net hale getirilmiş olmaktadır. Dişin nasıl olması gerekeceğinin netleşmesinin ardından aynı gün işler üstünde kesilmeler ve düzenlemelere başlanır ve gün sonunda kalıcı olmayan dişler ile beraber bir sonraki tedavi randevusuna dek beklenir. 3 veya 4 günün ardından kalıcı lamine dişler yapıştırılmakta olup, böylelikle tedavi sonlanmış olmaktadır. Porselen lamine kaplama dişlerde fazla kesimlerden söz edilmemektedir. Buradaki gaye mine tabakasını geçmeden en işlevsel ve en uzun kullanımlı lamine dişleri uygulayabilmektedir. Porselen lamine diş tedavilerinde dişleri minimum zararı uğratacak estetik bir görüntü ile tedavi bitirilmek istenmektedir. Son dönemde en çabuk üretilen estetik işlem olması ve natürelliğe en yakın netice vermesi sebebi ile lamine diş kaplamalar oldukça rağbet görmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir