Diş Tedavisi

Lamine Diş Kaplamaları Estetik ve Fonksiyonun Buluşması

Lamine Diş Kaplamaları

Lamine dişler, yaprak diş ya da diğer bir ismi ile porselen kaplama, dişin kırılma ve deformasyonuna göre özel diş ölçüsü alınarak hazır edilen, estetik görünüş endişelerini yok eden ve ön dişin yüzeyine yapıştırılan porselen diş tasarımıdır. Lamine kaplamalar, sadece ön dişe uygulanmaktadır. Lamine diş kaplamaları işleminde dişe aşındırma yapmaz ya da çok az düzeyde yapılır.

Lamine kaplamanın en mühim niteliği dişi aşındırmadan yapılan lamine diş kaplamanın en mükemmeliyetçi bir uyum temin etmesidir. Porselen kaplama, oldukça metal ve ince, ayriyeten ışık geçiren bir ürün olması da işlemin avantajları içerisindedir.

Lamine Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?

Dişte arzu edilmeyen renk farklılıkları mevcut ise, diş beyazlatıcı maddeler ile beyazlatmaya müsait değil ise ya da renk ile beraber biçim farklılığı da arzu ediliyor ise lamine restorasyonlar yapılabilir.

Lamine diş kaplaması işleminden evvel kişinin beklentileri dinlenir ve ağız içi ölçüsü alınmaktadır. Alınan ölçüyle beraber bir model çalışması yapılmaktadır. Uygulanan kaplamanın provası yapılmaktadır, diş doktoru ve kişinin onayından geçmesinin ardından uygulama yapılır. Hastaya özel olarak hazır edilen kaplamalar, özel bir yapıştırıcı ürün tarafından dişlere yapıştırılır.

Ayriyeten bu uygulama esnasında dişe çok az ölçüde seyreltme uygulanır. Hasta, uygulamanın ardından aynı gün dişini kullanmaya devam edebilir iken, bu uygulama sırasında herhangi bir sancı ya da ağrı hissi duyulmaz.

Lamine Diş Türleri Nelerdir?

Lamine diş türleri, kompozit lamineyle porselen lamine olmak üzere iki farklı biçimde olmaktadır.

Kompozit Lamine: Dişi zarara uğratmadan; dişin rengini ve biçimini farklılaştırmak, büyütmek ya da bir sorunu iyi hale getirmek ve dişe estetik bir görünüş edindirmek amacı ile uygulanır. Diş yapısının uygunluğu ile ilişkili olarak diş doktoru tarafından kompozit lamine aynı gün içinde uygulanır.

Porselen Lamine: Dişteki; renk kayıplarını, yamuklukları, zedelenmeleri ve rahatsızlıkları onarma yönünden tesirli ve sık seçilen bir işlemdir. Porselen lamine dişin ön yüzeyine konumlandırarak yapılır. Yapısı oldukça ince ve dişi rahatsızlığa uğratmaz. Hastaya özel olarak laboratuvar yerinde hazır edilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir