Diş Tedavisi

Gülüş Tasarımında Son Trendler ve Diş Estetiğindeki Yenilikler

Gülüş Tasarımında Son Trendler ve Diş Estetiğindeki Yenilikler

Gülümseme ve duruş sırasında dudak, çene ve diş pozisyonlarının hastanın çene ve ağız yapılarına, yüz hatlarına göre estetize edilmesi uygulamasına gülüş tasarımı ismi verilir. Estetik diş doktorluğunun ana bölümü gülümseme tasarımında tek tip bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Hastanın gereksinimlerine göre ayrı disiplinlerin yapılması gerekir. Eksik diş mevcut ise köprü ya da implant tedavi tekniği ile tamamlanması, çarpık dişin ortodontik tedavi tekniği ile düzeltilebilmesi, diş eti çekilmesi gibi problemlerin periodontolog tarafından tedavi edilmesi ve benzeri daha pek çok farklı müdahaleler gerektirebilmektedir. Fakat gülüş tasarımlarında bütün dönem en başından planlanmaktadır ve hatta birazdan değineceğimiz “dijital diş doktorluğu” teknolojileriyle dönemin başında tedavinin neticesi kişiye demo görsel olarak gösterilmektedir.

Gülüş Tasarımında Hangi Uygulamalar Yapılır, Süreç Nasıl İlerler?

Kişinin gereksinimlerini doğru belirlemek ve hasta için en uygun olan tedavi tekniğini belirlemek diş doktorunun sorumluluğudur. Başta diş ve ağız sağlığının var olan halini tanılamak ve “sağlık” yönünden gereksinimlerinizi gidermek, sonrasındaysa gülümsediğinizde, dudağınızın yarım ve tam açık olduğu, tamamı ile kapalı olduğu duruşunuzun yüzünüze ve karşınızdaki kişilere vermeyi arzu ettiğiniz mesajlara göre estetik bir kalıba sokulması gerekir. Yani önceliğimiz sizlerin sağlığıdır. Sonrasında kişisel estetik isteklerinize göre bir kalıba sokulması gerekir. Genellikle yapılan estetik diş doktorluğu uygulamaları aşağıdaki gibidir:

  • Gülümseme hatlarının belirlenmesi ve diş uzunluğuna müdahale
  • Ayrık diş için ortodontik ya da bonding işlemleri
  • Diş etlerinin çekilmesi ya da rahatsızlıkları için periodontoloji tedavi teknikleri
  • Diş renginde arzu edilen düzeye erişmek için beyazlatma uygulaması
  • Lamine, porselen ya da zirkonyum diş kaplama işlemleri
  • Çarpık diş için ortodontik işlemler
  • Kırık ya da çürük diş için endodonti tedavi tekniği ve estetik dolgu işlemi
  • Gereksinim ve arzularınıza göre diğer tedavi ve işlemler

Gülüş Tasarımlarında Hangi Süreçlerden Geçilir?

Yeni bir günü yeni bir gülümseme ile karşılamakta karar kıldığınızda ilk olarak var olan halinizin anlaşılması ve bu duruma göre planlanması gerekir. Makale yazımızda pek çok kez değindiğimiz dijital diş doktorluğu teknolojilerinin sayesinde diş ve ağız yapınızın üç boyutlu modellemesi dijital olarak elde edilecek ve diş sağlığınıza etki edecek kötü haller tespit edilecektir.

Gülüş tasarımlarını üç ana süreçte inceleme altına alacağız; var olan halin incelenmesi ve planlanması ve tedavi işlemleri ve mock up, son olaraksa kalıcı uygulamaların yapılması ve kontroller.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir