Diş Tedavisi

Kron Diş Nasıl Yapılır?

Kron Diş Nasıl Yapılır

Kron kaplama veya öteki bilinen ismi ile kron protez zaman içerisinde çürük oluşan, madde kaybı meydana gelen bir dişin ufaltılarak kaplamasına verilen addır. Kron kaplama, ağız içerisinde az miktarda diş noksanlığında yapılan ve destek dişlere kesi atılması, ufaltılması ile laboratuvarda hazır hale getirilip dişlere yapıştırılan protezlerdir. Protezler, ağızda yer alan dişlerdeki noksanlığın tamamlanması, çiğneme ve konuşma gibi gereksinimlerin karşılanması bakımından mühimdir. Kron ise çürük, kırık ya da başka bir sebep ile aşırı madde kaybı bulunan dişlerin ufaltılıp kaplanması uygulaması olarak açıklanmaktadır. Kron protez yaşadığımız dönemde pek çok diş doktoru tarafından yaygın bir şekilde yapılmaktadır.

Kron Kaplama Avantajları Nelerdir?

Ağızdaki diş noksanlığının ortadan kaldırılması şeklinde açıklanan kron kaplama, dişin gıdalar ile ilk temas eden üst bölümü olan yüzeyinde, yitirilmiş görüntü ve fonksiyonel özelliklerin tekrardan kazandırılabilmesi için yapılan bir tedavi yöntemidir. Sağlık ve güzellik amaçlı yapılan kron protez, son derece dirençli bir yapıya sahiptir. Yüksek düzeylerde ısırma basınçlarına karşı da dirençlidir. Ayriyeten kron kaplamanın dirençli olması dışında hastaya pek çok avantaj da sağlamaktadır. Kron kaplama kişiye, doğal bir görüntü verir. Kron kaplama, diş etleriyle hoş bir uyum oluşturur. Alerjik tepkimelere de sebep olmaz.

Kron Kaplama Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kron kaplama uygulamasını yaptıran bir kişi, gündelik hayatını sürdürmekte herhangi bir problem ile karşı karşıya kalmamaktadır. Fakat, kron kaplamanın natürel ve uzun ömürlü bir görüntüye sahip olması için kişinin ağız ve diş sağlığı bakımına dikkat etmesi gerekmektedir. Kişi, dişlerini periyodik olarak fırçalamalıdır, diş doktoru kontrolü düzenli olarak yaptırmalıdır. Kron protez her ne kadar dirençli ve sağlam bir yapıda olsa da dişe fazladan basınç ve kuvvet uygulamaktan uzak durulmalıdır.

Kron Kaplama Uygulama Alanları Nelerdir?

Kron kaplama pek çok diş hastalığında yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Kron kaplamalar, dişlerin ufaltılıp kaplanması ile yapılmaktadır. Kron kaplama uygulaması farklı açıları ile kron köprü uygulamasından ayrılmaktadır. Kron protezler; diş kırıkları, diş çürükleri, zayıf dişlerde kırık meydana gelmesine engel olmak amacı ile, diş biçiminin bozuk olduğu hallerde kullanılmaktadır. Ayriyeten güzellik amaçlı olarak; dişlerin beyazlatılması içinde kişiye yapılan tedavi teknikleri içerisinde bulunmaktadır. Son dönemlerde kron diş kaplamalarında tercih edilen seramik alt yapısı olarak zirkonyum uygulaması da yaygın bir hal almıştır. Yüksek dayanıklılığa sahip olan bir malzeme olan zirkonyum ile desteklenen seramik kaplamalar ışığı yansıtarak diş etlerinin daha pembe ve daha sağlıklı bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir