Diş Tedavisi

Kemik Ogmentasyonu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Ogmentasyonu Nedir Çeşitleri Nelerdir

Kemik ogmentasyonu nedir? Kemik ogmentasyonu çeşitleri nelerdir? Kemik ogmentasyonu ve kemik nakli nedir? Kemik ogmentasyonu hakkında merak etiğiniz ve öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Kemik Ogmentasyonu Nedir?

Kemik ogmentasyonu olarak adlandırılan ogmentasyonun kelime anlamı çoğaltmaktır. Ogmentasyon yöntemi genellikle saç, kirpik ekimi gibi operasyonlarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra diş hekimliğinde de sıkça duyulan terimlerden bir tanesidir.

Kemik Ogmentasyonu, implant tedavisinde ve çene estetiği tedavisinde diş hekimlerine avantaj sağlayan bir uygulamadır.

Diş çekimi sonrasında hastaların sıkça karşılaşmış olduğu durumlardan bir tanesi de çene kemiklerinde görülen erimedir. Çene kemiğinde meydana gelen erime nedeni ile çökme oluşur. Bunun devamında ise diş kayıpları meydana gelir. Bu gibi durumlara ogmentasyon denilen uygulama sayesinde kaybedilen kemik yeniden hastaya kazandırılır ve durum ortadan kaldırılır.

Ogmentasyon tedavisinde kemik tozu kullanılarak blok kemik nakli yapılır ve hasta sağlığına kavuşur.

Erken yaşlarda yitirilen dişler veya diş eti iltihapları sebebi ile kemik hacminde meydana gelen azalmaları gidermek için ogmentasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Hasta bireylerin kendi vücutlarından kemikler alınmaktadır. Ancak inorganik malzeme veya sentetik malzeme çeşitleriyle de kemik ilavesi yapılmaktadır. Genel olarak alt çene bölgesine uygulanan kemik ogmentasyonu işleminde kemik hacmi yeterli düzeye ulaştıktan sonra diğer tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Kemik Ogmentasyonu Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Ogmentasyonunun Sert doku greftleri ve yumuşak doku greftleri gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Kemik ve yumuşak doku ilavesi olarak farklılık gösteren ogmentasyon işleminde kemik kaybının ileri seviyede olduğu durumlar esnasında, sert doku grefti olarak geçen takviye işlemi uygulanmaktadır. Hastanın kendisinden veya diğer canlılardan da kemik elde edilmektedir. Sentetik birtakım minerallerden de yapay olarak kemik tozu ve blokları elde edilmektedir. Elde edilen kemik tozu ve bloklar hastalara uygulanmaktadır. Kemik Ogmentasyonu uygulamasında hastaya göre Sert doku greftleri veya Yumuşak doku greftleri uygulama yapılmaktadır.

Kemik ogmentasyonu haricinde yumuşak doku grefti ile beraber diş eti çekilmeleri ve diş köklerindeki sorunlar kolaylıkla tedavi edilmektedir. Ağız içindeki değişik bir bölgesinden alınan yumuşak doku parçası ile kapanması olan tedavi yöntemidir. Böylelikle hasta bireyin diş tedavileri için ihtiyaç duyulan alt yapı oluşturulmaktadır. Yumuşak doku greftleri ile ogmentasyon için gerekli olan kemikle tedavi yapılmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir