Diş Tedavisi

Kanal Tedavisinde Sinirler Nasıl Alınır?

Kanal Tedavisinde Sinirler Nasıl Alınır

Mine en dış katmanda yer alarak dişi muhafaza etmeye yararken pulpa tabakasında yer alan dokular ile sinirler de dişin canlılığını sağlamaktadır. Diş sağlığının korunabilmesi için ağız ve diş bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Dişler sindirim sisteminde öğütme görevini gördüğünden dolayı son derece önemlidir. Dişler canlı bir yapıya sahiptirler. Dişler; mine, sement, dentin ve pulpa yapılarının birleşmesi ile meydana gelmektedir. Mine en dış katmanda yer alarak dişi koruma görevini görürken pulpa katmanında yer alan dokular ile sinirler de dişin canlı kalmasını sağlamaktadır. Ağız ve diş bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ancak ağız ve diş bakımı düzgün bir şekilde yapılsa bile dişler bazı zamanlarda hasara uğramakta ve sinirler ölmektedir. Sinirlerin ölmesine sebep olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş çürüğü
  • Dişe yapılmış olan hatalı tedaviler
  • Dolgulu dişlerdeki dolguların zaman geçtikçe çürümesi
  • Dişte çatlama
  • Dişin darbeye maruz kalması
  • Dişin aşırı derecede kesilmesi
  • Diş sıkma
  • Diş gıcırdatma

Pulpa dokusunun içerisinde bakteriler mevcut değildir. Fakat diş dokularında meydana gelen çürük gibi problemler, pulpaya bakteri girişine ve bu bölgenin enfekte olmasına sebep olmaktadır. Ayrıca pulpa kendi kendine iyileşme sergileyen bir yapı olmadığından dolayı uzun süre devam eden tahrişlerde kan akışında azalma yaşanmakta ve sinirlerin ölmesi ile sonuçlanmaktadır. Böylelikle diş sinirleri alınarak çeşitli tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Diş siniri nasıl alınır sorusuna iki farklı şekilde cevap verilebilmektedir. Diş sinirleri öldüğü zaman diş çekimi yapılmakta ya da kanal tedavisi uygulanmaktadır.

Sinirler Öldüğünde Meydana Gelen Problemler

Dişin canlılığını yitirmesi neticesinde ısırma ve çiğneme sırasında sebebi belli olmayan ağrılar ile karşı karşıya kalınabilir. Soğuk ve sıcak içeceklerin tüketimi sırasında yaşanan sızlamalar ve bir diğer ölmekte olan ya da ölen diş sinirlerinin sebep olduğu problemlerdir. Diş etlerinde kızarma, şişme, kanama meydana gelebilmekte ve dişlerde çeşitli çürük durumları oluşabilmektedir. Sinirlerin canlılığını yitirdiği zamanlarda bazen kök ucunda ağrıya sebep olan apseler ortaya çıkabilmektedir. Bazı zamanlarda da diş eti üzerinde ve kök kısımlarının yanında fistüller oluşmakta ve bu yapılar diş iltihabının dışarıya çıkarak akmasına yol açmaktadır. Oluşan apse şiddetli ağrılar yaşanmasına sebep olduğu ve vücuda yayılma ihtimali olduğundan dolayı hemen tedavi uygulanmalıdır. Bu gibi durumlarda uygulanması gereken tedavi yöntemi kanal tedavisidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir