Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Zor Bir İşlem Mi?

Kanal Tedavisi Zor Bir İşlem Mi

Kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi nasıl yapılır? Kimlere kanal tedavisi yapılır? Kanal tedavisi zor olur mu? Kanal tedavisi ne kadar sürmektedir? Kanal tedavisi yapılırken ağrı hissedilir mi? Kanal tedavisi kimlere yapılmaz? Kanal tedavisi hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Kanal Tedavisi Nedir?

Diş yapısı üç ana tabakadan oluşmaktadır. Diş yapısı mine, dentin ve pulpa adı verilen tabakalardan oluşmaktadır. Diş merkezindeki yer alan boşluğa kök kanalı adı verilmektedir. Pulpa, kök kanalı içerisindeki yumuşak dokudur. Bu doku ise dişi besleyen sinirler ve kan damarları açısından oldukça zengindir.

Teknolojinin henüz ilerlemediği eski dönemlerde diş enfeksiyona maruz kaldığında ve diş kurtarılamaz hale geldiği zaman çekilmekteydi. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde pulpa tabakası temizlenerek diş kurtarılmaktadır. Diş hekimleri diş çekimini son çare olarak görmektedir. Bu nedenle dişi çekmeden önce kurtarabilmek için gereken tüm tedavi yöntemlerini denemektedir.

Diş içerisindeki sinirler ve pulpa tabakası alınsa bile diş temel görevini yerine getirmektedir. Bir dişin pulpa tabakası zarar gördüğünde sinir dokusu zarar gördüğünde diş parçalanır ve buradaki bakteriler çoğalmaya başlar. Bakteriler ise burada yoğun bir enfeksiyona neden olmaktadır. Diş çürükleri tedavi edilmediği zaman ise zamanla kök çevresinde kemik kaybı gibi ciddi durumlar meydana gelmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi dişte oluşan hasara göre tek seansta veya iki seansta gerçekleşmektedir. Dişte bulunan enfeksiyon eğer büyükse kanal tedavisi bazen 3 seansta da tamamlanabilir. Kanal tedavisi diş hekimi veya endodontist tarafından yapılmaktadır.

Endodontist uzmanları diş sinirinin hastalık nedenlerini, önlenmesini, teşhisini ve tedavisini yapmaktadır.

Kanal tedavisindeki ilk adımda öncelikli olarak kök kanallarının şekli görülmesi için röntgen çekilmektedir. Dişte bu sırada enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmektedir. Daha sonra diş hekiminiz bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturacaktır. Buradaki sinir ölse bile diş hekimleri hastanın rahat edebilmesi için anestezi kullanmaktadır. Anestezi sonrasında dişin kuru kalabilmesi için su geçirmez malzeme yerleştirilmektedir.

Diş hekimi enfeksiyonlu bölgeye ulaşabilmek için diş delik açar. Buradaki enfeksiyon tamamen dişten uzaklaştırılır ve bu bölge tamamen temizlenir. Temizleme işleminin tam anlamıyla yapılabilmesi için açılan kanalın genişletilmesi gerekmektedir. Kanalı genişletebilmek için tırnak törpüsüne benzeyen bir alet kullanılmaktadır. Kanal genişletme işlemine kanal eğeleme adı verilmektedir. Bu işlem sırasında dişteki sinirler alındığı için hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Diş tamamen temizlendikten sonra diş sızdırmaz hale gelmektedir. Diş hekimi farklı bir enfeksiyondan şüphe duyuyorsa eğer dişi kalıcı bir şekilde doldurmadan önce 1 hafta beklemeyi tercih etmektedir. Bu sırada enfeksiyonu giderebilmek için diş içerisine özel bir ilaç koyulmaktadır.

Enfeksiyon dişten tamamen temizlendikten sonra diş kapatılır. Dişi kapatmak için oluşan boşluğa guta percha adı verilen kauçuk bir bileşen kullanılmaktadır. Bu bileşen diş yerleştirilmeden önce diş kanalının kuru kalması için diş kağıt tonlar kullanılmaktadır. Bu bileşen dişteki boşluk kapatılsa bile sızıntıyı engelleyebilmek için ek karışımların kullanılması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir