Kanal tedavi yöntemi genel olarak sancılı bir işlem olarak bilindiği için, pek çok kişi tedavi evresini ihmal etmeye eğilim gösterir. Fakat, modern yöntemlerin sayesinde kök kanalları 1 veya 2 muayenenin neticesinde nispeten sancısız ve rahat biçimde tedavisi yapılabilir. Genelde bilinenin tersine, kanal tedavi yöntemi esnasında sancı hissi duyulmaz. Sancı hissi duyulduğu hallerde de bu sancının kısımdaki enfeksiyondan dolayı olduğu denilebilir.
Kanal tedavi yönteminin gayesi kişileri rahatsız eden sancıları yok etmektir. Bu tedavi yöntemi, diş ve çevresindeki dokuların tesirli biçimde uyuşturulması ile başlar ve yaklaşık kırk beş dakika içerisinde randevu sonlanır. Kişilerin tedavi evresini geciktirmesi diş köklerindeki dokularda enfeksiyonun oluşmasına yol açabilir. Bu hal de kemik ve diş eksikliğine sebep olabilir.
Endodonti tedavi yöntemi olarak da tanınan bu tedavi tekniği, dişlerin hasarlı ya da enfekte olan özleri çıkartılarak, dişlerin enfekte edilmeleri ve sonrasında yeniden dolguyla kapatılmasıdır. Dişlerin en iç taraflarında yer alan pulpalar, sert olmayan bir çekirdek gibidir. Dişlerin kök uçlarına dek uzanmış olan pulpalarda; kan damarları, sinirler ve bağ dokuları yer alır. Dişlerin sıradan bir darbe neticesi çatladıkları veya derin çürüklerin meydana geldiği hallerde, bakteriler pulpaların içerisine girerek burada birikmeye başlarlar. Bu hal tedavi görmez ise, bakteriler ciddi bir enfeksiyona ya da diş apselerine yol açarak pulpa ölümü ile beraber kemik ya da diş eksikliğine sebep olabilir. Bu gibi hallerde çatlayan veya çürüyen dişlere kanal tedavi yöntemi yapılarak dişlerin kurtarılması temin edilir.
Kanal Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Kanal tedavi yönteminin, enfeksiyon ve çürüğün ortadan kaldırılması, diş kanallarının biçimlendirilmesi ve dişlerin yeniden fonksiyonel duruma gelmesi gibi amaçları bulunur. Dişlerin halleri ile bağlantılı olarak tedavi yöntemi 1 veya 2 seans kadar zaman alabilir. Kanal tedavi yöntemi evresinde gözetilen prosedür, dişlerin hasarları ile ilişkili farklılaşmayla beraber, genellikle aşağıdaki aşamaları barındırır:
- Diş doktoru, dişlerin kök yapılarını görebilmek ve enfeksiyon semptomu olup olmadığını belirleyebilmek gayesi ile röntgen çekiminde bulunurlar. Böylelikle, dişlerdeki hasarlar değerlendirme altına alınır ve kanal tedavi yöntemine gereksinimi olup olmadığı hakkında karar kılınır.
- Diş pulpaları fazla hasarlı ise, kanal tedavi uygulaması başlatılır.
- Dişlerde apse oluşumu ile ilişkili şiddetli sancı mevcutsa, tedaviden evvel lokal anestezi yapılır.