Diş estetiği işlemleri gerek sosyal yaşamda gerek de ofis yaşamında ikili konuşmalarda, gülerken estetik diş görüntüsünü kazanabilmek için yapılır. Diş estetiği işlemleri gerek diş etiyle alakalı gerek de dişle alakalı tedavi yöntemlerini barındırır. Diş biçimi, dişlerin renk tonu ve dişlerin yapılarında ortaya çıkan sorunlar veya diş eti problemleri düzgün hale getirilerek estetik ve sağlığı yerinde görüntü temin edilir. Diş ve ağzınız karşılıklı iletişim içindeyken dikkati üzerine çeken bir yerdir. Bu nedenden bireyin kendine olan güvenini ve benliğine olan saygısına da etki eder. Bütün insanlar rahatlıkla gülmeyi arzu ederler. Son dönemde ilerleyen birçok diş tedavi teknikleri ile arzu edilen görüntüye erişebilmek artık düşlerde değildir.
Diş doktoru kontrolü ile kişinin hangi uygulamalara gereksinimi olduğu belli hale getirilir ve nasıl uygulanacağının planlaması yapılır. Gülümseme tasarımı uygulanırken bireyin hoşnut olduğu estetik diş modelleri de göz önüne alınır. Ağız ve diş sağlığı göz önüne alınarak tedavi planlaması yapılır, ardından mimikler ve dudaklar hesap edilerek gülümseme estetiğinin meydana gelmesi için işlemler uygulanır. Doğru ve sağlıklı neticeler sağlayabilmek için uygulamalar başarılı uzman hekimler aracılığıyla yapılmalıdır.
Diş Estetiği Nedir?
Dişler ve diş etleri zaman geçtikçe aşınmaya başlayabilir, uygun bakımlar yapılmazsa arzu edilmeyen sorunlar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, doğuştan olan ve bireyin daha fazla estetik yönden hoşnut olmadığı görüntüler de bulunur. Dişler bireyler için son derece önemlidir. Rengi solgun, çarpık ve çürüyen dişler kişilere sosyal yönden kötü yönde etki eder. Diş estetiğinin sayesinde dişlerdeki çarpık görünüm, kırılan diş, çekilen veya çürüyen dişlerin onarılabilmesi mümkün olacaktır. Diş estetiğiyle de çekilen veya dişin yüzeyini olması gerekenden daha fazla saran diş etlerine uygulama yapılır iken, öncelikle ağzın sağlığına da özen gösterilir. Ardından estetik bir görüntü hedeflenir. Böylece, gülümsemenizi daha estetik duruma getirebilmek için dişlerin renk tonu, biçimi, büyüklüğü, diş etlerinin çizgileri ve dişlerin hizalanmalarına dikkat ederek bir tasarım elde edilir. Uygulamadan evvel yüzün yapısı ve ağız yapısının uyumlu olması hedeflenerek işlem gerçekleştirilmektedir.
Dişlerin estetiği ve diş etlerinin estetiği birbirlerinden ayrıdır. Diş estetiği diş etinin sağlığı ve ortaya çıkardığı görünümle alakalı iken; diş estetiği dişlerin kendisinde oluşan renk farklılığı, kırılmalar, dişlerin yitirilmesi yani diş kaybı, aralıklı diş görüntüsü, estetik diş dolguları gibi estetik diş doktorluğu tedavi işlemlerini barındırır.
Diş Estetiği İşlemleri Nelerdir?
Bu estetik işlemler, diş etinde ve dişte sorun yaşayan insanların diş doktoru tarafından tedavi edilmesiyle uygulanabilir. Birçok kişi hoş ve sağlıklı bir gülümsemesi olmasını arzu eder. Bilhassa ön diş bozukluğu aşırı dikkatleri üzerine çeker. Ön dişlerde olan çürümeler, düzenli olmayan uzamalar, dişlerin renklerinde farklılıklar, dişlerin arasında boşlukların oluşması, diş etlerinin çekilmesi ve diş etlerinin uzaması gibi sorunlar estetik olmayan bir görüntüye yol açar. Bu sorunu çözebilmek için bazı uygulamalar yapılır.
- Estetik Diş Dolgusu İşlemi
Ağzın sağlığına özen gösterilmediğinde, dişlerin renk tonlarında farklılıklar, aşınmalar ve çürümelerin ortaya çıkma olasılıkları yükselir. Ayriyeten, dişlerde ortaya çıkan aşınmalar dişleri zayıf duruma getirerek kırılmalarına da sebep olur. Aşınmış, kırılmış ve çürümüş dişlerin önceki estetik görünümlerine erişmeleri için ilk olarak tedavi uygulaması yapılır. Ardından estetik dolgu diş üstüne konumlandırılır. Estetik dolguyla, kırılan dişleri bireyin kendi diş rengine göre onarabilmek, dişlerde meydana gelen renk farklılıklarını giderebilmek, kısa diş boyu mevcutsa uzatabilmek ve diş arasındaki boşlukları kapatabilmek ve benzeri uygulamalar yapılır.
Ağızda sindirimi yapılan besinler, plakların içinde bulunan bakteriler ve ağız hijyeninin iyice yapılmamasıyla bakterilerin hızlı bir şekilde üremeleri dişlerde çürümeye yol açar. Dişteki aşınmalarsa diş kırıklarının ortaya çıkmasına yol açar. Bunun yanı sıra diş sıkması sebebi ile veya düşme gibi travmatik hallerde de dişlerde kırılmalar ortaya çıkabilir. Bu hallerde estetik dolgular diş üstünü saracak biçimde ve büyüklükte tasarımı yapılır. Çoğunluk ile estetik diş dolgusu işlemi olarak kompozit dolgu veya porselen dolgulardan yana tercihte bulunulur. Tercih edilerek dolgu ürünleri dişlerdeki deformasyonun düzeyi ve büyüklüğüyle farklılaşır. Dolgu ile uygulanan tedavi sadece estetik sebeplerden ötürü değil sağlık yönünden de mühimdir. Dişlerin çürük olması vücut sağlığına tehditte bulunarak birçok soruna yol açar. Bu nedenden vaktinde ve uygun biçimde tedavi edilmelidir. İlk olarak sağlık bakımından güzel ve estetik bakımdan da belli olmayacak dolgu ürünü tercih edilir. Son dönemde genellikle tercih edilen kompozit dolgular yapılan dolguların dış taraftan idrak edilmesini önleyecek doğal bir görüntü sunar. Muhabbet ederken, gülümserken dikkat çektiği için bilhassa estetik dolgu ön dişler için daha mühimdir.
Bu dolgu işlemi nasıl uygulanır diye bakıldığında ilk olarak hekim kontrolüyle dişler muayene edilir. Muayene sırasında uygulanacak işlemler belli hale getirilir. Dolgu işlemi lokal anesteziyle yapılır. Uygulanan lokal anestezi ile yapılacak kısmın uyuşmasıyla uygulama başlatılır. Dişlerde ortaya çıkan çürükler ve diş yüzeyine temizleme işlemi yapılır. Ardından dolgunun iyi bir biçimde yapışabilmesi adına gerekli olan uygulamalar yapılır. Dişlerin renk tonunu tutturabilecek biçimde ve doğru ölçüde dolgu ürünü hazır edilir. Aşınan veya kırılan dişler için de buna benzer prosedürler yapılır. Bilhassa kırılmış ön dişler ise, ön 2 diş estetiği öteki dişlere yapılacak biçimde hizalanarak yapılır.
Dolguların kullanma zamanı insandan insana değişir. Ağzın sağlığına gösterilen özene, ne kadar aralıklar ile diş muayenesine gidildiğine, doğru diş bakımının uygulanmasına ve dikkat edilmesine göre bu zaman farklılık gösterir. Çoğunlukla kompozit dolgular üç- beş sene aralığında bir kullanım ömrü vardır. Dişler ile aynı renk tonunda olan, her yaş grubuna uygulanabilen ve alerjik tepkime tehlikesi barındırmayan porselen ve kompozit dolgular gönül rahatlığıyla yapılarak dişlerde natural ve estetik bir görüntü ortaya çıkartır. Kalitesi iyi olmayan dolgular, zaman geçtikçe renk farklılığına yol açabilir, bunun yanı sıra gerek diş sağlığınızı gerek de vücut sağlığınızı riske atabilir.
- Diş Beyazlatma İşlemi
Beyaz renkte uzak mesafeden parlayan dişler birçok kişinin hayalleri içerisindedir. Kişiler sağlıklı ve hoş diş görüntüsüne sahip olabilmek için çaba gösterirler. Diş beyazlatma uygulaması da bunlardan bir tanesidir. Diş minelerinde ortaya çıkan dişlerin dış ve iç taraflarında gözüken renk farklılıklarını giderebilmek için yapılır. İlaç tüketimi, sigara kullanımı, çay ve kahve tüketimi gibi sebepler ile dişlerin dış ve iç taraflarında renklenmeler meydana gelebilir. Türlü teknikler ile diş beyazlatma uygulamaları yapılır.