Diş Tedavisi

Diş Çekimi Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Diş Çekimi Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Diş çekim işlemi, pek çok hasta için kaçınılmayan bir tedavi sürecidir. Bu evre, diş sağlık problemlerini çözebilmek için gerektiği gibi, bunun yanı sıra birçok hastada endişe ve sualleri de meydana getirebilir.

Diş çekim işleminden evvel ve ardından dikkatli olunması gerekenler, tedavi yönteminin başarısına direkt etki eden mühim etkenlerdendir. İlk olarak, diş çekimi işleminden evvel, kişilerin sağlık halleri, mevcut ise kronik rahatsızlıkları ve kullanmış oldukları ilaçlar hakkında diş doktorunun bilgilendirilmeleri şart olacaktır. Bunun sebebi birtakım sağlık halleri ya da ilaçlar, kanama tehlikesini yükseltebilir ya da iyileşme evresine etki edebilir. Diş çekim işleminin ardındansa, enfeksiyon tehlikesini düşürmek ve iyileşme evresini hızlı duruma getirebilmek için ağız temizliğine dikkat etmek, doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçları tüketmek ve belirlenen diyet kısıtlamalarına uyum sağlamak son derece önem arz eden bir durumdur.

Bu evrede doktorun tavsiye ettiklerine uyum sağlanması gerek fiziksel gerek de psikolojik konfor yönünden mühim olacaktır. Diş çekim işleminin ardından olan evrede yaşanacak komplikasyonlar, uygun bakım uygulamaları ve gözlemle minimuma düşürebilir. Bu blog yazımızda, diş çekiminden evvel ve ardından dikkatli olunması gerekenler ayrıntılı bir biçimde ele alınacaktır.

Diş Çekim İşlemi Sebepleri Nelerdir?

Diş çekim işlemi, başka sebepler ile yapılabilen bir diş tedavisidir. İşte diş çekim işleminin sebepleri:

  • Dişlerin çürümesi: İlerleyen diş çürükleri, dişlerin büyük bir bölümünün zarara uğradığı hallerde dişlerin çekilmesi gerekli olabilir. Çürüyen dişler, enfeksiyon tehlikesi taşıdığından dolayı çekilmeleri tavsiye edilebilir.
  • Diş eti rahatsızlıkları: Ağır diş eti rahatsızlıkları dişlerin etrafındaki yardımcı dokuların deforme olmasını sağladığından, diş eksikliğine sebep olabilir. Bu halde dişler çekilebilir.
  • Diş travmaları: Alınan darbe, kaza ya da diş çatlaması neticesi dişlerin zarara uğramaları halinde çekilmeleri gerekli olabilir.
  • Diş impaksiyonları: Dişin doğru biçimde sürülmemiş olması ve diş etlerinin altında olmaları halinde dişler çekilebilir. Bu genel olarak gömülü dişler ile bağlantılıdır.
  • Dişlerin yapılarının bozulmaları: Dişlerin yapısal olarak zarara uğradığı, çatladıkları ya da kırıldıkları hallerde çekim yapılabilir. Bilhassa dişlerin kök tarafı etki görmemiş ise çekilebilir.
  • Ortodontik tedavi yöntemi: Birtakım ortodontik hallerde, dişlerin düzgünce sıralanması için dişler çekilebilir. Bu, dişlerin sıkıştığı halleri düzeltebilmek için tercih edilir.
  • Sancı ve rahatsızlık: Şiddeti fazla sancıya ya da rahatsızlanmaya yol açan dişler, kişinin hayat kalitesine kötü yönde etki ediyor ise, dişler çekilebilir.
  • Diş implantları: Diş kaybı halinde, implant işlemi için çekilerek yapının hazır edilmesi gerekli olur.
  • Tehlikeli dişler: Birtakım dişler, cerrahi uygulamalar ya da başka tıbbi tedavi yöntemleri için tehlike arz edebilir.

Diş çekim işlemi kararı alındığında, diş doktorunuzun klinik değerlendirmelerine ve kişinin spesifik haliyle bağlantılıdır. Her koşulda, diş çekiminin ardından doğru bakım ve tedavi tavsiye edilir.

Diş Çekiminden Evvel Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekiminden evvel dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Diş doktoruna danışma: Diş çekiminden evvel kesinlikle bir diş doktoruna danışmanız gerekir. Diş doktoru, dişlerinizin halini değerlendirme altına alır ve çekimin gerekliliği hakkında sizleri bilgilendirir.
  • Sağlık hali bilgisi: Diş doktorunuza, sağlık geçmişiniz, mevcut ise kronik rahatsızlıklarınız ve kullanmış olduğunuz ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Birtakım sağlık şartları ve ilaçlar, diş çekimi esnasında ya da ardından dikkat edilmesi gerekenler içerisindedir.
  • Gerekli olduğunda röntgen çekimleri: Dişlerin hallerini iyice görebilmek için diş doktorunuz röntgen çekimi isteyebilir. Bu durum, çekmeye yönelik daha iyi bir program yapılabilmesine destek olur.
  • Anestezi tercihi: Diş çekim işlemi esnasında sancı ve rahatsızlık geçirmemek için anestezi alternatifleri hakkında diş doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Genel olarak lokal anestezi tercih edilir.
  • Açlık hali: Diş çekim işleminden evvel ki vakitlerde yemek tüketmemek mühimdir. Doktorunuzun tavsiye ettiği zamana uyum sağlayarak açlık halinize dikkat etmelisiniz.
  • Refakatçi kişi: Diş çekim işleminin ardından olabilecek tesirleri göz önüne alarak, yanınızda bir kişinin olması iyi bir fikir olacaktır. Bilhassa genel anestezi ya da sedasyon tercih edilecekse refakatçi gerekli olabilir.
  • Alkol ve sigara: Çekimden evvel sigara tüketimi, kanama tehlikesini yükseltebilir. Ayriyeten alkol kullanımından uzak durulması tavsiye edilir, bunun sebebi alkol ilaçlar ile etkileşim halinde olabilir.
  • Araba kullanımı: Diş çekiminin ardından büyüleyici biçimde uyuşabileceğinizden dolayı, uygulamanın ardından araba sürmekten uzak durmalısınız. Bu halde bir refakatçiye gereksinim hissedebilirsiniz.
  • İlaçlar: Doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde diş çekiminden evvel ve ardından ilaçları tüketmelisiniz. Ayriyeten doktorunuzun bilmediği ya da onay vermediği ilaçları tüketmemelisiniz.
  • İlk yardım bilgileri: Acil bir halde ne uygulamanız gerekli olduğu hususunda bilgi edinmelisiniz. Kanama ya da acil haller için hazırlıklı davranmalısınız.

Bu tedbirleri alabilmek, diş çekiminin daha güvenilir ve başarılı olabilmesine destektir. Diş doktorunuzun tavsiyelerine ve söylediklerine uyum sağlamalısınız.

Diş Çekiminin Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekiminin ardından dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Ağız temizliği: Diş çekiminin ardından ağız temizliği son derece mühimdir. Diş doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde dişlerinizin temizliğini yapıp ve çekilen kısmı nazik bir şekilde temizleme yapmalısınız.
  • Ağrı kesici ilaçlar: Diş doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicileri rutin tüketmelisiniz. Alınan ağrı kesiciler sancıyı kontrol etmeye yarar.
  • Soğuk kompres uygulaması: Sancıyı ve şişliği azaltabilmek için çekimin ardından soğuk kompres işlemi yapabilirsiniz. Bu, çekilen kısma yirmi dakika kadar yapılmalıdır.
  • Soğuk olmayan içeceklerden uzak durma: Çekimin ardından soğuk olmayan içeceklerden ve soğuk olmayan besinlerden uzak durmalısınız. Bu, kanama tehlikesini yükseltecektir.
  • Alkol ve sigara kullanımı: Sigara ve alkol kullanımı iyileşmeyi kötü yönde etkisi altına alabilir.
  • Fiziksel etkinlik: İlk zamanlar ağır fiziksel etkinliklerden uzak durmalısınız.
  • Araba kullanımı: Çekimin ardından anestezi ya da sedasyon tesirleri ile araba sürmekten uzak durmalısınız. Tesirleri geçene dek yanınızda bir kişi bulunmalıdır.
  • Dikişlerin bakımları: Şayet dikiş atılmış ise, diş doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde dikişlerin bakımlarını uygulamalısınız. Dikişlerin hangi vakit çıkartılacağı hakkında bilgi edinmelisiniz.
  • Kanamalar: Diş çekiminin ardından ufak kanamalar olağandır. Fakat devamlı ya da çok fazla kanamalar halinde direk diş doktoruna danışmalısınız.
  • Diş doktoru kontrolleri: Diş doktorunuzun belirtmiş olduğu zamanlarda muayeneye gitmelisiniz. Bu muayeneler, iyileşmenin izlenimi için mühimdir.
  • Yan tesirler: Çekimin ardından birtakım yan tesirler görülebilir, bunlar olağan durumlardır. Bunlar içerisinde ufak şişlikler, morarmalar ve kalıcı olmayan konuşma güçlüğü görülebilir.
  • Hekimle iletişim: Sıradan bir probleminiz, kaygınız ya da komplikasyon geçirir iseniz, zaman kaybetmeden diş doktorunuza gitmelisiniz.

Diş çekiminin ardından dikkatli iyileşme evresi, komplikasyonları minimuma düşürmenize ve çabuk biçimde eski halinize dönmenize destek olacaktır. Diş doktorunuzun tavsiye ettiklerine uyum sağlamanız mühimdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir