Ağız içerisinde yer alan bakteriler dişlerde çürük oluşmasına sebep olabilir ve bu oluşumların tedavisi yapılmaz ise bakteriler dişin daha derinine ilerleyebilir. Bu durum neticesinde dişi onarmak için diş doktorları dişin kök kısmına kadar ilerleyerek çürüğü temizleme tedavisi uygulayabilir. Bu uygulama ise kanal tedavisi olarak adlandırılır. Çürük haricinde kanal tedavisine başvurulan farklı durumlar da mevcuttur.
Kanal tedavisi sıradan dolguya kıyasla daha fazla işlem gerektiren bir süreç olduğundan daha fazla zaman alabilir. Yaşadığımız dönemde birçok kişi kanal tedavisi ne kadar sürede tamamlanır diye düşünmektedir. Bu yazımızda siz okurlarımız için kanal tedavisinin ne kadar sürede tamamlandığından söz edeceğiz.
Kanal Tedavisi Nedir?
Bir dişi meydana getiren bölümler taç ve kök olmak üzere iki ana bölümdür. Taç olarak isimlendirilen kısım dişin üst bölümüdür, diş ile çene kemiğini birbirine bağlayan kök kısmı ise bunun altında bulunur. Kök kanalı içerisinde damar ve sinirlerin bulunduğu pulpa olarak adlandırılan doku bulunmaktadır. Pulpa dişin beslenmesini sağlayarak etrafında bulunan dokuların nemli olmasına yardım eder. Fakat bazı hallerde pulpa dokusunda enfeksiyon meydana gelebilir.
Dişlerin içerisindeki yumuşak doku ve sinirlerin enfeksiyon ile karşı karşıya kaldığı hallerde pulpa dokusunun alınması ve sonrasında kanalın temizlenmesi, biçimlendirilmesi ve doldurulması biçiminde yapılan uygulamalar kanal tedavisinin aşamalarıdır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi ne kadar sürede tamamlanır sualinin genel cevabı bir ya da iki seans şeklindedir fakat dişin durumuna, enfeksiyonun derecesi ve yapısı ile bağlantılı olarak daha çok seans gerekli olabilir. Kanal tedavisinin ne kadar vakit alacağının cevabı ise yaklaşık olarak bir seans 30 ila 60 dakika arasında farklılık göstermektedir. Fakat kanal tedavisi uygulanacak dişte birden çok kök mevcut ise bu uygulama 2 saat kadar da sürebilir. Karışık durumlar ya da ilave tedavilerin gerekli olduğu hallerde de kanal tedavisi süresinde artış olabilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisini gerçekleştirmeden evvel hekim hastanın ağzının detaylı bir röntgenini çekmektedir. Böylelikle çürük oluşumunun yerini ve büyüklüğünü daha net bir şekilde görebilir. Kanal tedavisi birden çok aşamaya sahip olan bir uygulamadır. Kanal tedavisi yapılırken izlenilen aşamalar ise şu şekilde sıralanabilir:
Anestezi: Kök kanal tedavisi esnasında acı ya da ağrı hissi yaşamamanız amacıyla diş hekiminiz lokal anestezi yapar. Anestezi diş ve etrafındaki dokuların uyuşmasını sağlayarak tedaviyi daha rahat bir şekle getirir.
Ulaşım: Dişinizin uyuşmasının ardından diş hekimi dişin içerisine erişmek amacıyla dişin üstüne bir delik açar. Açılan bu delik pulpa ve kök kanallara ulaşılmasına yardımcı olur.
Temizleme: Diş hekimi, özel ekipmanlar kullanarak iltihap oluşmuş pulpa dokusunu ve öteki kalıntıları arındırır. Kök kanalları genel olarak önce ve esnek materyaller ile arındırılır. Bu aşamada kullanılan solüsyonlar sayesinde mikroplar ve iltihaplanmalar ortadan kaldırılır.
Biçimlendirme: Kök kanalları, diş hekimi tarafından özel ekipmanlar ile biçimlendirilir. Bu aşama kanalların daha düzgün arındırılması ve doldurulması için gerçekleştirilmektedir.
Dezenfeksiyon: Arındırma ve biçimlendirme uygulamasının ardından diş hekimi kök kanallarının dezenfeksiyonunu sağlar. Özel solüsyonlar tercih edilerek kanalların enfeksiyondan temizlenmesi gerçekleştirilir.
Doldurma: Dezenfekte yapılmış kök kanalları özel bir dolu malzemesi olan gutta- percha kullanılarak doldurulur. Bu madde kanalların sızdırmaz ve sabit kalmasına yardımcı olur. Kök kanal dolgusu dişin iç bölümünü muhafaza eder ve iltihabın yeniden meydana gelmesine engel olur.
Onarım: Kök kanal tedavisi işlemi ardından dişin üstüne genel olarak muhafaza edici bir dolgu ya da dental kron konumlandırılır. Bu işlem dişin sağlam ve fonksiyonel olmasına yardımcı olur.