Diş dolgu işlemi, restoratif diş tedavisinin etkili bir tekniği olarak uygulanmakta olup, ufak kırıkları ya da çürük oluşumlarını iyileştirmek için tercih edilir. Bu süreç, diş yüzeyini düzgün bir hale getirerek çiğneme işlevini onarır ve çürükten dolayı oluşan etkileri yok ederek ağız sağlığını muhafaza eder. Ayrıca diş minesi kaybı ile bağlantılı olarak meydana gelen hassasiyet sorunlarını mühim düzeyde düşürür.
Diş dolgusu, kırık, çürük ya da çatlak durumda olan dişlerin farklı malzemeler ile iyileştirilmesine yardımcı olan önemli bir restoratif süreçtir. Bu teknik, dişlerin işlevlerini yeniden kazanmalarını amaçlayarak madde kaybı olan dişleri onarmaya yardımcı olur. Diş dolgusu, çürük oluşumunun daha ileri bir seviyeye gelmeden evvel yapıldığı için dişin tamamı ile kaybına engel olur. Etkiye maruz kalan dişin organik formunu muhafaza ederek, hastaların ağız sağlıklarını devam ettirmelerine ve gündelik etkinliklerini problemsiz bir biçimde yerlerine getirmelerine yardım eder.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Bu işlem, hassas bir süreci kapsar ve genel olarak kademeli bir uygulamayı izler. İlk olarak etki altında kalan dişin çevresindeki alanın lokal anesteziyle uyuşması sağlanır. Bu uygulama sayesinde hasta dolgu işlemi esnasında daha konforlu olur ve ağrı hissetmez. Sonrasında çürük veya tahribata uğramış diş ve etrafı için onarım hazırlıkları gerçekleştirilir. Özel materyaller kullanılarak, olumsuz etkilenmiş alanlar titiz bir şekilde temizlenir. Sonrasında, asit jel aracılığı ile bölgenin temizliği sağlanır ve bakteri ya da kalıntılar ortadan kaldırılır. Boşluğa yerleştirilecek olan dolgu materyalinin uygulaması gerçekleştirilir.
Kompozit dolgu konumlandırma evresinde, dişin izolasyonu mühimdir. Bu, kompozit onarımın bağlanma aşamasında ben meydana gelmesine engel olarak müdahaleyi engeller. Yapıştırıcı kullanımına başvurarak kompozit materyalin uygulanmasının ardından, özel bir bağlama ışığına başvurularak materyal sert hale getirilir. En son ise, tamamlanan uygulamada diş cilası yapılarak işlem sonlandırılır. Diş dolgusu süreci, estetik ve işlevsel onarımlar ile dişlerin organik sağlığına katkı sağlar.
Diş Dolgusunun Ardından Dikkatli Olunması Gerekenler
Tedavi ardından dikkatli olunması gerekli olan konuları göz önünde bulundurmak, iyileşme aşamasının daha rahat ve hızlı bir biçimde tamamlanmasına yardımcı olur. Diş dolgusunun sonrasında iyileşmeyi daha hızlı bir hale getirmek için göz önünde bulundurmanız gereken hususları sizler için bir araya getirdik.
İşlem esnasında uygulanan anestezi etkisi ortadan kalkmadan, dil ya da dudağınızı farkında olmadan ısırabilir ve ağız içerisinde yara oluşmasına yol açabilirsiniz. Bu sebepten dolayı, anestezi tamamı ile ortadan kalkana dek hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemeye dikkat edilmelidir. Mevzu bahis anestezi etkisinin ise yaklaşık olarak 3 saatte ortadan kalkması beklenir.
Diş dolgusu işleminin gerçekleştirilmesinin ardından ilk birkaç hafta dişlerde hassasiyet oluşumu meydana gelebilir. Böyle durumlar olduğunda, diş doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanıyor olmanız mühimdir.
Çiğneme fonksiyonu, belirli bir müddet süresince dolgu yapılmış olan alan ile yerine getirilmelidir. Bu, dolgunun oturması ve dişin iyileşmesinde mühim bir uygulamadır.
Dolgu ardından diş etleri biraz daha hassas hale gelebilir. Fakat bu hassasiyet genel olarak kısa bir zaman içinde azalarak ortadan kalkmaktadır.