Diş Tedavisi

Doğru Diş Bakımı Nasıl Olur?

Doğru Diş Bakımı Nasıl Olur

Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olabilmek için düzenli ve etkili bakımların yapılması gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı, yalnızca parlak bir gülümsemeye sahip olmak için değil, ayrıca diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına karşı da son derece mühimdir.

Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı yönünden günlük rutin olarak, en mühim temizlik tedbiridir ve ağızda, dişler üzerinde plak meydana getirmesine karşın en büyük tedbirdir. Dişlere yapılan bakımlarda, diş fırçalama konusunda dikkatli olunması gereken doğru diş fırçası ve macununun seçilmesidir.

En ideal diş fırçası orta sertlikte olanlardır. Sert diş fırçaları, diş üzerine baskı yapabilir ve olumsuz yönde etki edebilir. Fırçanın baş kısmının ideal büyüklükte, genel olarak küçük olması yönünde tercih edilmelidir. Küçük diş fırçası baş kısmı, arka taraftaki dişlere de rahat bir şekilde erişebildiği için, etkili bir temizlik için yarar sağlar.

Diş macunu tercihinde ise, florür içeriğine sahip olan macunların seçilmesi gerekmektedir. Diş macunları haricinde diş pastalarının da kullanılabilmesi mümkündür. Ancak günlük kullanımlar için diş macunları etkili olmamaktadır.

Dişin sağlığı için karbonat kullanımı da tercih edilmektedir. Fakat karbonatın aşındırma ihtimali yüksek olduğundan dolayı kullanılması çok da uygun değildir. Karbonat kullanıldığında diş minesi zarar görebilir.

Diş temizliği için uygun olan fırça ve macun seçimi yapılmasının ardından, fırçalama tekniği ile ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Diş fırçasının, fırçalama işlemi öncesinde ıslatılması doğru değildir. 45 derecelik bir açıyla, diş etlerinden dişlere doğru oval biçimde fırçalamak etkili olan bir tekniktir. Ön dişler ile başlayan fırçalama işlemi mutlaka arka kısımları da kapsayacak şekilde yapılmalıdır. Ön dişlerin arka kısımları, çoğunlukla fırçalama işlemi esnasında unutulmaktadır. Ön dişlerin arka kısımlarını, fırçayı dik tutarak temizleyebilirsiniz. Diş fırçasının erişemediği dişlerin ara yüzlerinin temizliği, diş ipleriyle de gerçekleştirilebilir. Diş ipi kullanılırken, diş etlerine zarar vermemek için titiz davranmak gerekmektedir.

Diş fırçalama uygulaması sırasında, dilin fırçalanması da mühimdir. Bilhassa ağız kokusuna karşı etkili bir tedbir almak adına, dilin kesinlikle fırçalanması gerekmektedir. Bakteriler çoğunlukla dilde yer almaktadır. Dile zarar vermeden hafifçe fırçalanmalıdır. Dili fırçalayabilmek için de özel olarak tasarlanmış fırçalar mevcuttur. Ancak normal diş fırçalarıyla da dil fırçalamak mümkündür. Diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir