Diş Tedavisi

1 Günde 2 Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

1 Günde 2 Kanal Tedavisi Yapılır Mı

Endodontik tedavi diğer adıyla kanal tedavisi, farklı nedenlerden dolayı iltihaplanan ya da mikroorganizmaların yerleşmesi ile enfekte olan pulpa dokusunun alınarak kanal boşluğunun temizlenmesi, biçimlendirilmesi ve dokunun kanal dolgu maddeleri ile doldurulması uygulamasıdır. Bu uygulamaların tümü, kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Kanal tedavisi çürük veya farklı travmalar neticesinde dişin kök kısmının etkilendiği hallerde yapılan bir işlemdir. Kanal tedavisindeki amaç diş kaybına engel olmak, dişin normal işlevlerini yerine getirerek çene kemiğinde aktif bir şekilde kalmasını sağlamaktır.

Diş 3 ana katmandan meydana gelmektedir. Dişin en dış kısmında mine ve onun altındaki dentin katmanı dişin sert yüzeylerini meydana getirmektedir. Dişin iç yüzeyindeyse dişi besleyen damarlar ve sinirlerin yer aldığı canlı pulpa katmanı mevcuttur. Diş çürüğü tüm bu katmanları geçip pulpaya kadar indiğinde dişte bir enfeksiyon durumu oluşmaktadır. Bu durumda pulpanın hasar görmesi ve sinirlerin ölmesine işaret etmektedir. Kanal tedavisi diş kaybı yaşanmaması için gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Diş kayıpları o alanın aktifliğini kaybetmesine ve çene kemiğinin erimesine neden olmaktadır. Aynı zamanda diş kayıpları kişiyi estetik, psikolojik ve sosyal yönden olumsuz etkilemektedir. Pulpaya ve diş kökü kanallarına kadar ulaşan enfeksiyon durumunun sebep olduğu çürük oluşumunun temizlenmesi, kanalların biçimlendirilmesi ve sonrasında kanalın, hiçbir giriş yolu kalmayacak şekilde doldurulması uygulamasına kanal tedavisi denilmektedir. Bu işlemdeki amaç diş kökünün uç kısmından ağız içerisine ve ağız içerisinden kök ucuna madde geçişine engel olmaktır. Fazla ilerlemiş vakalarda enfeksiyon çene kemiği üzerinde de etkili olmaktadır.

Şayet bir dişte çürük, pulpa katmanına kadar ilerlediyse, dişte kaç adet kanal bulunuyorsa tüm kanallar temizlenir, ilaçlar ve farklı teknikler ile dezenfekte edilerek doldurulur. Tedavi süresi dişteki enfeksiyon durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Dişteki enfeksiyonun tedavisi yapılana kadar geçici dolgu uygulaması yapılmaktadır. Her dişte farklı sayılarda kanallar mevcuttur. Çürük pulpaya eriştiğinde dişin kaç kanalı bulunuyor ise tamamının tedavisi yapılmalıdır. Ağzın ön bölümünde bulunan kesici dişler çoğunlukla tek kanallı, ufak azı dişler 2 kanallı, büyük azı dişlerse 3 ya da 4 kanallı olabilmektedir. Dişte bulunan kanal sayısı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Her kök kısmı bir adet kanal olarak düşünülebilir. Ancak bazı zamanlarda dişte ekstra kanallar da bulunabilmektedir.

Her dişte pulpa bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı kanal tedavisi tüm dişlere uygulanabilmektedir. Diş için kanal tedavisinin gerekli olup olmadığına diş doktoru genellikle fiziksel muayene neticesinde karar vermektedir. Herhangi bir teşhiste bulunma konusunda röntgen yardımcı olmaktadır. Röntgene bakılarak dişin kaç kanala sahip olduğu ve kanalın uzunluğu belirlenebilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir