Kanal tedavisi dişte meydana gelen tahribat ile bağlantılı olarak tek seansta veya iki seansta gerçekleştirilmektedir. Dişte yer alan enfeksiyon fazla yayılmışsa üç seansa kadar uzayabilmektedir. Seans aralıkları diş hekimi tarafından belirlenmektedir. Kanal tedavisi tek seansta tamamlandığında yaklaşık 1 ya da 1,5 saat kadar sürmektedir. Kanal tedavi uygulaması kesinlikle diş hekimi yahut endodontist tarafından gerçekleştirilmelidir.
Kanal tedavisinde atılacak ilk adım, kök kanallarının biçimini görebilmek için bir röntgen çekmek ve etrafındaki bir kemikte herhangi bir enfeksiyon durumu olup olmadığını belirlemektir. Diş doktoru ya da endodontist daha sonra dişin yanında bulunan kısmı uyuşturabilmek için lokal anestezi uygulaması yapmaktadır. Sinir öldüğünden dolayı anestezi gerekmeyebilir. Ancak çoğu diş doktoru, hastanın daha rahat ve sakin olabilmesi için bölgeyi uyuşturmaktadır. Ardından, diş doktoru, tedavi esnasında alanı kuru tutmak ve tükürükten arındırmak için dişin çevresine su geçirmez bir ürün yerleştirmektedir.
Bir sonraki aşamada, enfeksiyonlu kısma erişmek için dişin içerisine bir delik açılmaktadır. Bakteriler ile beraber pulpa, çürüyen sinir dokusu ve bu kısım içerisindeki ilgili enfeksiyon parçaları dişten uzaklaştırılmaktadır. Arındırma uygulamasını tam anlamı ile yapabilmek ve kanalı etkili bir biçimde doldurabilmek için kanalın genişletilmesi gerekmektedir.
Kanalın genişletilebilmesi amacı ile tırnak törpüsü şeklinde aletler kullanılmaktadır. Bu uygulama kanal eğeleme olarak adlandırılmaktadır. Bu uygulama esnasında sinirler alındığından dolayı hasta herhangi bir ağrı hissi yaşamamaktadır. Hem eğeleme uygulaması sırasında biriken döküntüleri hem de içeride kalan kalıntıları arındırmak için, su ya da sodyum hipoklorit bileşenleri periyodik bir şekilde kullanılmaktadır.
Diş iyice arındırıldıktan sonra sızdırmaz duruma getirilmelidir. Bazı diş doktorları, diş daimî olarak doldurulmadan önce bir hafta beklemektedir. Örnek verebilecek olursak enfeksiyon durumunun var olduğundan şüphe ediliyorsa, diş doktoru enfeksiyonu ortadan kaldırmak için içerisine özel bir ilaç yerleştirebilir. Bazı diş doktorları ise dişi arındırıldığı gün kapamayı tercih etmektedir. Kök kanal tedavisi aynı günde tamamlanmaz ise, dişlerde bulunan bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici bir dolgu yapılmaktadır.
Dişin içerisinin tamamı ile arındırılmasının ardından bu boşluğun doldurulması hem yeni enfeksiyonlara engel olmak hem de dişe mukavemet kazandırmak yönünden önemlidir. Dişin içerisini doldurmak için, guta percha olarak adlandırılan bir kauçuk bileşiği kullanılmaktadır. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğunu sağlamak için kâğıt konlar kullanılır. Özel bir alet yardımı ile açılan kanalların uzunluğu ölçülür. Bu uzunluğa göre guta perchalar ayarlanır ve fazla kısımlar ısı ile kesilir. Bunun yanı sıra sızıntıya engel olabilmek amacıyla ek karışımlar kullanılmalıdır. Uygulama neticesinde açılan delik kapatılır ve kanal tedavisi tamamlanır.