Diş Tedavisi

Kaç Yaşından Sonra Diş Çıkmaz?

Kaç Yaşından Sonra Diş Çıkmaz

Kalıcı dişlerin çıkması ilk başta ön kesici süt dişlerin çıkması ile birlikte çıkmaya başlar. Çocuğunuz 7 yaşındayken süt dişlerini döker ve kalıcı dişlerini çıkarmaya başlar. Ön süt dişleri 8 yaşının sonunda düşmeye başlar ve yerini kalıcı dişler alır. Çocuğunuz 8 veya 9 yaşlarındayken üst ve alt çenesindeki ön kesici dişlerini tamamlar.

Çocuğunuz 9 veya 10 yaşlarındayken ise süt yan dişlerini düşürür. Bunların yerini kalıcı dişler alır.

Çocuk, 10 veya 11 yaşlarına gelince ikinci küçük acı dişleri ve ikinci büyük azı dişlerini çıkarır. İkinci büyük azı dişler genellikle çocuk 12 yaşındayken çıkar. Bu nedenle bu dişlere 12 yaş dişleri adı verilmektedir. 12 yaşında köpek dişi adı verilen dişlerin çıkması da tamamlanır. 17 ve 25 yaş aralığında ise üçüncü büyük azı dişlerin çıkması tamamlanır.

Kalıcı dişler toplamda 16 üst çenede ve 16 alt çenede olmak üzere toplamda 32 adettir. Sağlıklı bir bireyim ağzında toplamda 32 adet diş vardır.

Birinci Büyük Azı Dişin Önemi Nedir?

Birinci büyük azı dişin önemi oldukça önemlidir. Bu diş ağzımızda tutulması gereken inci değerindeki bir diştir. Yemeklerin öğütülmesinde büyük bir rol oynayan bu diş, hayat boyu ağızda kalması gereken bir diştir.

Bu dişi vaktinden önce kaybettiğiniz zaman yemeklerinizi öğütme konusunda büyük bir problem yaşarsınız. Bu dişe en büyük tehdit süt dişlerinin ihmal edilmesinden kaynaklıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir