Diş Tedavisi

İmplant Sonrası Bakım ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant Sonrası Bakım ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant tedavisinin yapılmasının ardından dikkat edilmesi gereken durumlar göz ardı edilirse, implant yapılan alanda şişlik, ağrı veya hassasiyet gibi durumlar ortaya çıkabilir. İmplant işlemleri ardından bu durumların ortaya çıkması son derece normal bir durumdur ve kaygılanmaya gerek yoktur. Bu semptomların en aza indirilmesi için implant tedavisinin uygulandığı gün 10 dakikalık aralarla 3-4 dakikalık süreyle doktorunuzun size vereceği buz jetlerle işlem yapılan bölümdeki yanak üstünden bütün gün soğuk uygulamalarında bulunmalısınız. Şişlikler işlemin gerçekleştirildiği günden itibaren 3.günde en üst seviyeye erişir ve bir hafta içinde tamamı ile ortadan kalkar.

İmplan diş operasyonu ardından yapmanız gerekenler ise;

Doktor tarafından verilmiş olan ağız tamponunu yarım saat süresince ısırmanız gerekir. İmplant yapılan bölgede gün boyunca kanama meydana gelmemesi adına tükürme ve ağız çalkalamasında bulunmamalısınız. Ağzınızda biriken bütün sıvıları yutmanız gerekir. Tampon yerine başka bir malzeme kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Seçenek olarak pamuk, peçete gibi materyaller kullanmak kanama ve enfeksiyona yol açabilir.

İmplant yapılan hafta süresince asla sigara kullanılmamalı, sıcak besinler almaktan uzak durulmalıdır. İmplant işlemi ardından alkolden iki gün süresinde uzak durmanız gerekir. Soğuk besinler tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. İşlem ardından en az 2 saat herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketimi yapılmamalıdır. 2 saatin sonunda uyuşmanın ortadan kalkıp kalkmama haline göre bu sürede uzama olabilir. Besinleri çiğnerken implant yapılan bölge değil diğer bölgeyi kullanın.

Doktorunuzun yazmış olduğu reçetedeki ilaçları bütün tavsiyelere uyum sağlayarak almalısınız. İşlem yapıldığı gün spor ve sıcak duştan uzak durmalısınız. İmplant uygulanan bölgeyi kürdan gibi malzemeler ile kurcalamamalısınız. Şişlik ve ağrıyı azaltmak için buz işlemini yalnızca birinci gün yapmalı, ikinci günden itibaren uygulamayı bırakmalısınız.

Egzersiz ve Spor

İmplant dişin yapılmasının ardından dikkatli olunması gereken durumların başında egzersiz ve spor yapılmamalıdır. Bu gibi etkinlikler esnasında implant alanına darbe alma tehlikesi mevcuttur. İmplant işlemi ardından bir haftalık süre boyunca diş temizliği yapılırken bile özenli olunması gerekir.

Yeme-İçme

Beslenme düzenimiz implant işlemleri ardından büyük bir öneme sahiptir. Rahat tüketebileceğiniz besinler almanız gerekir. Sıcak besinlerden kaçınmanız gerekir. Uyuşukluk hissi ortadan kalkana kadar bir şeyler yiyip içmekten uzak durmanız gerekir. Risk almamak adına beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek de uygun bir davranış değildir. Öğün atlamamak, düzenli ve iyi beslenmek oluşan yaraların onarımı bakımından mühimdir.

İmplant tedavisinde cerrahi işlem gerçekleştirilen alan dikişle kapatılır. Dolayısı ile dikişlerin açılmaması adına iyileşme evresinde darbeye maruz kalmaması ve baskı oluşmaması için sert besinlerin alınmaması gerekir.

Şişlik ve Ağrı

İmplant işlemi ardından şişlik ve ağrı yaşanması oldukça normaldir. İşlem ardından genel olarak 2-3 gün sonra bu şişlik ve ağrılarda azalma olması beklenir. Soğuk buz kompres işlemleri bu semptomların en düşük düzeyde yaşanması için destek olacaktır. İmplant alanına buz yapmayı birinci günün ardından bırakmak gerekir. Ayriyeten bu kompres uygulaması 10 dakika aralar ile yapılmalıdır. Doktorunuzun verdiği reçetedeki ilaçları tavsiyeler doğrultusunda düzgün bir şekilde uyarak kullanmak gerekir.

Ağız Bakımı ve Diş Fırçalama

Diş implant tedavisinin ardından ağız temizliğinize her zaman olduğu gibi özen göstermeniz gerekir. Uygulamadan bir gün sonra diş fırçalamaya yeniden başlayabilirsiniz fakat dikkatli olmanız gereken bazı durumlar vardır:

İyileşme aşaması sonlanana dek yumuşak kıllı fırçalarla kibar bir biçimde dişler fırçalanmalıdır. Ağız çalkalamak için yedi gün boyunca doktorunuzun tavsiye ettiği gargaraları kullanabilirsiniz. Diş eti bakımı ve sağlığı da son derece mühim bir durumdur. Diş etlerindeki problemler implant alanının da etkilenmesine yol açacaktır. Şayet diş etlerinizde enfeksiyon gibi bir sorun mevcut ise kesinlikle implant işlemlerinden evvel bu enfeksiyon ortadan kaldırılmalıdır. İmplant diş takılmasının ardından dikkatli olunması gereken hususlar içerisinde ağız temizliğinin sağlanması, ilaç alımı veya implantların bakımı gibi daha pek çok husus bulunmaktadır. Bu neden ile diş doktorunuzun takibi ve muayeneleri son derece mühim olup, kontroller ihmal edilmemelidir.

Kötü ağız bakımı nedeni ile diş taşlarının ve çay kahve alımının ardından lekelerin meydana gelme tehlikesi implant dişler için de geçerlidir. Diş implantlarına en kötü etkiyi oluşturan unsur diş taşlarıdır. Erken dönemde temizliği yapılmaz ve aksatılır ise implant dişlerin çevresinde enfeksiyona neden olarak kemik erimeleri problemine neden olur ve implantlar tehlikeye girer.

Sigara ve Alkol Tüketimi

İmplant uygulanmasının ardından alınan alkol ve sigara, iyileşmeyi güçleştirecektir. Ayriyeten bu maddelerin alımı aşağıdaki tehlike ve kötü durumları da birlikte getirir:

  • Diş taşlarına ortam oluşturulmuş ve iltihap tehlikesi artırılmış olur.
  • İmplant ve çene kemiğinin kaynaşması güç hale gelir.
  • Yaranın iyileşme süresinde artış yaşanır.
  • Kanlanma düşerek doku beslenmesinde bozulma meydana gelir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir