Diş Tedavisi

Diş Anestezi Yöntemleri

Diş Anestezi Yöntemleri

Diş tedavilerinde tercih edilen anestezi çeşitleri, tedavinin çeşidine, kişinin genel sağlık durumuna ve bireysel tercihi ile bağlantılı olarak farklılık gösterir. En fazla tercih edilen anestezi çeşitleri ise şu şekildedir:

Lokal Anestezi

Lokal anestezi, diş tedavilerinde en fazla tercih edilen anestezi çeşididir. Bu işlem, tedavi uygulanacak alanın çevresindeki sinirlerin uyuşmasında rol oynar. Lokal anestezi ile kişi, tedavi esnasında herhangi bir acı ya da rahatsızlık duymaz. Diş çekimi, dolgu, kök kanal tedavisi gibi pek çok ana diş tedavisinde bu anestezi türü tercih edilir.

Sedasyon Anestezisi

Sedasyon anestezisi, bilhassa diş doktoru korkusu yaşayan ya da uzun süreli tedavilere gereksinim duyan kişiler için uygun bir alternatiftir. Bu anestezi çeşidi, kişinin rahatlamasını sağlar ve hafif bir uyku haline neden olur. Fakat, kişinin bilinci yerinde olur ve hekimin yönlendirmelerine uyum sağlayabilir. Diş implantı gibi daha karmaşık uygulamalar esnasında bu anestezi türü kullanılır.

Genel Anestezi:

Genel anestezi, diş tedavileri için çok az tercih edilen bir uygulamadır. Bu anestezi çeşidi, kişinin tamamı ile bilinçsiz duruma getirilmesini sağlar ve genel olarak cerrahi işlemlerde kullanılır. Genel anestezi, bilhassa çocuklar ya da zihinsel engelli kişilerde, karmaşık diş operasyonları için idealdir. Bu anestezi türünün uygulanması esnasında bir anestezi uzmanı yer alır ve kişinin hayati fonksiyonlarının devamlı takibini yapar.

Diş Hekimliğinde Tercih Edilen Anestezilerin Yan Etkileri Nelerdir?

Her anestezi çeşidinin değişik etki ve neticeleri mevzu bahistir. Genel anestezi, bütün bu uyuşturucu ilaçların içerisinde biraz daha riskli olandır. Anestezi ve sedasyon işleminin bilinen birkaç yan etkisi şu şekildedir:

  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Terleme ve titreme
  • Ağızda kuruluk
  • Baş ağrısı
  • Uyuşukluk ve yorgunluk şeklinde sıralanmaktadır.

Diş Ameliyatı Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş ameliyatı sonrasında tedavi sürecinin başarılı şekilde tamamlanması adına birtakım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar;

  • Ameliyat ardından tükürmeyiniz, ameliyat alanına temasta bulunmayınız, dudak ve yanak bölgelerinde çekiştirme yapmayınız.
  • Ameliyat alanının temizliğini hekiminizin tavsiye ettiği şekilde yerine getiriniz.
  • Bilhassa ilk üç günlük süre içerisinde sert gıdalar tüketmekten kaçının.
  • Kalp atışının hızlanmasına sebep olacak ve kanamaya yol açacak etkinliklerden kaçının.
  • Dikiş atılmasının ardından tam bir iyileşme meydana gelmeden sigara ve alkol almayınız.
  • Dikişler alınana ve iyileşme oluncaya dek çok fazla sıcak, baharatlı ve asitli yiyecek ve içecekler tüketmeyin.
  • Ameliyatın hemen ardından ilk beş gün ağrı, şişlik, hassasiyet, sızıntı biçiminde kanama ve morluk meydana gelmesi beklenen bir durumdur. Bu semptomlar şiddetli bir şekilde ortaya çıkarsa doktora başvurmak gerekir.
  • Ameliyatın olduğu ilk gün beşer dakikalık aralıklar ile soğuk kompres yapınız.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir