İmplant tedavisi gerçekleştirilirken sırasıyla yerine getirilen aşamalar şu şekildedir:
İmplant Uygulanacak Alan İçin Muayene ve Planlama
İmplant tedavisi işlemlerinden evvel kesinlikle dişlerin, diş etinin, çene formunun durumu hakkında bilgi sahibi olmak için muayene olmak gerekir. Bu kontrol, implantınızı ve implant üstü protezi yapacak doktor tarafından gerçekleştirilir. Yapılan kontroller neticesi doktor, implantların sayısı, büyüklüğü, çeşidi ve kişinin implant üstüne daha sonra yapılacak protez dişlerini belirler. Bu uygulamayı gerçekleştirebilmek için bazı radyolojik görüntülemeler yapılmalıdır.
İmplant muayeneleri esnasında yalnızca implant yapılacak alana odaklanmak doğru olmamaktadır. İmplant işlemi gerçekleştirilecek kişinin genel sağlık durumunun da kesinlikle değerlendirilmesi gerekmektedir. Kişinin şeker, tansiyon gibi herhangi bir hastalığının bulunup bulunmadığı, kullandığı ilaçlar, alerji durumu gerçekleştirilecek implant işleminin başarılı olması bakımından kesinlikle değerlendirilmesi gereken faktörlerdir. Şayet kontrol altında olmayan bir şeker hastalığı mevzu bahis ise, implant yapılacak alanda yaranın iyileşmesi gecikecektir, enfeksiyon tehlikesi fazladır ve implantın çene kemiğiyle kaynaşma durumu tehlikeye atılmış olur.
Operasyonun Gerçekleştirilme Aşaması
Her şeyin planının yapılması ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından sıra operasyon aşamasına gelir. Operasyon bölümü alanında uzman cerrah ve diş doktorları tarafından birlikte yürütülür. Kişinin sağlığı her şeyden önemli olduğu için bu oldukça mühimdir. Her hekim kendi uzmanlığı alanında hasta ile alakadar olur.
Kişi işleme alınmadan evvel operasyon ortamı hazır hale getirilir. Bu aşamada bütün cihazlar ve aletlerin sterilizasyonu sağlanır. Operasyonda kullanılacak materyaller hazır hale getirilir. Operasyon yapılmadan evvel kişiye anestezi uygulaması yapılır. Bazı özel hallerde genel anestezi uygulamasıyla implant işleminin uygulanması gerekse de genellikle lokal anestezi yapılır ve yalnızca ağız-çene bölümü uyuşturulur. Lokal anestezi uygulaması iki aşamada gerçekleştirilir. İlk olarak anestezinin uygulanacağı alan spreyler ile uyuşturulur, sonrasında lokal anestetik iğneler uygulanır. Anestezi uygulamasının tamamlanmasının ardından implantların yapılacağı bölgede, diş eti açılır. Diş etinin açılmasının sonrasında, kemiğin içinde implant yuvası hazırlanır. Açılan bu alana implantlar özel aletler aracılığı ile konumlandırılır. Bazı implant işlemleri beş dakika gibi kısa bir zamanda tamamlanabilecekken, bazı işlemler 4-5 saat bile devam edebilir.
İmplant Yapılan Bölgenin İyileşme Aşaması
Diş implantı aşamasının üçüncü bölümü iyileşme evresidir. Bu evrede iki iyileşme aşamasından söz etmek hatalı olmayacaktır. İlk iyileşme evresi, implant yapılmasının bir hafta ardından, ağız içinde çene kemiğine implantı konumlandırmak için açılmış olan diş etinin iyileşmesi sonlanacaktır ve dikişlerin alınması idealdir. İkinci iyileşme evresi ise implantın çene kemiğiyle kaynaşması için gereken aşamayı içerir. Bu aşama gerçekleştirilen cerrahi operasyona bağlı olarak farklılık göstermektedir. Herhangi bir ilave cerrahi uygulama yapılmadan, implantın çene kemiği içine konumlandırıldığı hallerde 3 ay süre yetecekken, sinüs lifting, ridge split veya kemik tozu uygulama gibi ilave cerrahi uygulamalar gerçekleştirildiyse şayet bu iyileşme aşaması 4-6 ay kadar sürebilir. Doktorunuz implantınızın iyileşme aşaması ve protezleri in uygulanması için ideal olan zamanı size söyleyecektir.
İmplantın İyileşme Aşaması Ardından Değerlendirilmesi ve İyileşme Başlıklarının Takılması
İmplant işleminin tamamlanmasının ardından 3-6 ay sonra iyileşme tamamı ile gerçekleşmiş olacaktır ve bu aşamanın sonunda implant üstü protezlerinin uygulanması evresine geçilmeden evvel bir hazırlık evresi bulunmaktadır. Bu evrede önce panaromik röntgenleriniz çekilir ve implant sağlığının değerlendirilmesi radyolojik olarak yapılır. Ardından ise implantların bulunduğu alanda diş etlerinize küçük kesiler atılarak implant kapaklarının çıkarılması ardından iyileşme başlıkları yerleştirilir. Bu iyileşme başlıkları diş etlerinizin biçimlenmesine yardımcı olur ve protezler için alan hazırlar. Doktorunuz iyileşme başlıklarını yerleştirirken implantlarınızın çene kemiğiyle sıkı bir şekilde kaynaşıp kaynaşmadığını tespit eder. Şayet en küçük bir hareketlilik mevcut değil ise implantlarınız kemiğiniz ile bütünleşmiş ve implant üstü protez evresine geçiş yapılabilir anlamına gelir.
Protezin Yerine Yerleştirilmesi
İmplant işleminin gerçekleştirilmesinin ardından belli bir iyileşme aşaması geçmiş olur. Bu iyileşme aşamasının sonrasında implantın konumlandırıldığı alan implanta göre gelişerek yerini doldurur ve kemik formu implanta uyum sağlayacak biçimde gelişir. Kemik formunun implanta uyum sağlamasının ardından hastanın implantının üst kısmı protezle doldurulup tedavi uygulamasının tamamlanması sağlanır.
Diş implantı evreleri hususunda son madde olan protez konumlandırma şöyle gelişir. Protezin yapılması uygulaması da baştan sona bir plan dahilinde yapılmalıdır. İlk olarak protezin uygulanacağı alan iyileşme aşamasının sonrasında arzu edilen biçimde olmuş mu diye kontrol edilir. Ardından kontrollerin tamamlanmasının ardından bu bölgenin ölçüsü alınır ve bu alana uygun biçimde yapılacak protezin modeli çıkarılır. Elde edilen modele göre uygun olup olmadığından emin olunmasının ardından protezin imalatı gerçekleştirilir ve hastaya uygun biçimde konumlandırılır. Protez uygulaması yapılacak alana göre ilave bir kron, köprü, parsiyel ya da tam protez gibi çeşitlerde olabilir. Doktorların bunun kontrolünü gerçekleştirip en ideal uygulamayı bu alana yapması gereklidir.
Protez uygulamasının da tamamlanmasının ardından yeniden eskisi gibi rahat bir şekilde yenilip içilebilir. Dişler tam anlamı ile kullanılabilir duruma gelir. Bu uygulamanın tamamlanmasının ardından hiçbir biçimde diş protezi olduğu fark edilmez. Aynı doğal diş gibi uygulanmış olur.