Diş Tedavisi

İmplant Kemiğe Kaynamazsa Ne Olur?

İmplant Kemiğe Kaynamazsa Ne Olur

İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından ortalama 21 içerisinde kemikle implant arasında yeni bir kemik dokusu meydana gelmektedir. Fakat bu kemiğin olgunlaşması ve kalsifikasyonu dikkate alınarak ortalama 2 aylık bir zaman sonra protez uygulamasına geçiş yapılmaktadır.

Bazı zamanlarda uygulaması yapılan implant ve kemik arasında oluşması beklenen bağlantı gerçekleşmeyebilir. İmplant ve kemik arasındaki oluşan dokuda erken dönemde ya da geç dönemde bozulmalar meydana gelebilir. Bu komplikasyon genel olarak implant işleminden protez işlemine kadar olan sürede görülmektedir. Bu dönem bozulmaların erken meydana geldiği dönemdir. Diş implantları protez komplikasyonları veya enfeksiyon gibi nedenler yüzünden çene kemiği ile kaynaşmazsa, yerleştirilen implant tıpkı diş çekiminde olduğu gibi bulunduğuu bölgeden alınır. Bu durumda yerleştirilen implantın konumu ve protetik tedavi yönünden ağız içerisindeki pozisyonu oldukça önemlidir. Çok sayıda gerçekleştirilen implantlarda bir implant kaybı yaşandığında tolore edilebilirken, bazı zamanlarda stratejik önemi bulunan implantlar için tekrardan cerrahi operasyon gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Oluşan enfeksiyonun seviyesi ve kemik yapısının son hali göz önüne alınarak belirli bir iyileşmenin ardından tekrardan implant tedavisi uygulanabilir.

Uygulanan implant ve çene kemiği arasında ideal koşullarda hiç boşluk olmadan bağlantı sağlanır. İmplantın kaynaşmaması gibi bir durumda ise kemikle implant arasında, kemik dokusunun yerine diş eti ile benzerlik gösteren fibröz kapsül biçiminde bir yapı ortaya çıkar. Bu durum meydana geldiğinde kişide bazı zamanlarda ağrı yaşanabildiği gibi genellikle bir şikayet olmaz. İmplant kaynamadığında bir şikayet olmaması sebebi ile çoğunlukla röntgen veya doktorun klinik muayenesi neticesinde fark edilmektedir.

Kaynamayan implantın çene kemiğinden alınmasının ardından mevcut enfekte alanın temizlenmesi gerekmektedir. Enfeksiyon oluşan bölgeye yeniden implant işleminin yapılabilmesi için ortalama olarak 4-6 hafta arasında bir zamanın geçmesi gerekir. Bölgenin iyileşmesi için beklenen sürenin ardından yeniden implant tedavisi uygulanabilir. Fakat yapılan çalışmalarda ikinci kez uygulanan implant tedavilerinden de başarısız sonuçlar alınma ihtimalinin olduğu gözlemlenmiştir. Kemiğin canlı bir doku olmasından dolayı aslında her gerçekleştirilen implant işlemi için kaynaşmama gibi bir durumun meydana gelme ihtimali vardır. Bu ihtimalin unutulmaması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir