Diş Tedavisi

İmplant Kaç Aşamada Takılır?

İmplant Kaç Aşamada Takılır

İmplant tedavisi beş aşamada gerçekleştirilmektedir. İmplant tedavisine başlanılmadan önce gerekli olan ön incelemeler yapılmaktadır. Uygulama gerçekleştirilmeden önce ağız hijyenini yeteri oranda sağlamak gerekmektedir. Tedavide yapılacak olan ilk aşama implantın çene kemiğine yerleştirilmesi olacaktır.

Titanyumdan üretilmiş olan vidalar, çeneye yerleştirildikten sonra yaklaşık olarak 1-3 ay kadar beklemek gerekmektedir. Bu süre zarfında uygulanan implant ve çenenin kaynaşması beklenmektedir. Bu aşamadan sonra ikinci aşama olan titanyum vidaların üzerine diş malzemelerinin yerleştirilmesi gelmektedir. Hastanın isteği ve kişiye uygunluğu değerlendirilerek porselen ya da zirkonyum diş tasarımı yapılır. Yerleştirilecek olan dişler önce yapıştırma ya da vidalama yöntemi ile test edilir. Daha sonra dişler tam anlamı ile yerleştirilerek tedavi tamamlanır.

  1. Aşama: İlk Muayene ve Planlama

Gerçekleştirilen ilk muayene ile kişinin implant tedavisine uygun olup olmadığı belirlenmektedir. Kişi detaylı bir şekilde muayene edilir. Bu muayene sırasında hastanın diş etleri, dişlerinin durumu, alt ve üst çenesi ile implanta uygunluğu incelenir. Muayene işlemi tamamlandıktan sonra tedavinin planlanma aşamasına geçiş yapılır. Kaç tane implantın kullanılacağı, implantın yapısı, implant üzerine yapılacak olan diş protezinin cinsi gibi tüm noktalar planlanmaktadır.

  1. Aşama: İmplant Operasyonu

Kişiye uygun olacak planlamalar yapıldıktan sonra implant tedavisine başlanmaktadır. İşleme başlamadan önce kişinin ağrı hissetmemesi için lokal anastezi uygulaması yapılmaktadır. Uygun olan cerrahi materyaller ile implantın gerçekleştirileceği yuvalar açılır. İmplantlar açılan bu yuvalara yerleştirilir. Dikişli implant uygulamasında diş eti bölgesine bir kesi açılarak kemiğe erişilir ve vidalama yapılır. İmplantın yerleştirilmesinin ardından dikiş atılması ile bu bölgedeki uygulama tamamlanır. İşlem sürecinin tamamıyla sonlanması, kişiye ve uygulanacak olan implant adedine göre 3 aya kadar farklılık gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak 15-40 dakika arasındaki sürelerde takılan implantın çene kemiği ile kaynaşması beklenir, sonrasında da kaplama olacak ürün ile diş protezi tamamlanır.

  1. Aşama: İyileşme Dönemi

İmplant tedavisinin başarısız olma ihtimali dünya genelinde %5 civarındadır. Bunun dışında genel olarak gerçekleştirilen implant işlemleri başarılı biçimde çene kemiği ile bütünleşir ve kişi problem meydana gelmeden kendi dişi gibi yapılan implantı kullanmaya devam eder. İmplant işlemi yapıldıktan sonra alt çene 2-2,5 ay; üst çene 3-4 aylık bir süre geçtikten sonra implant tam anlamı ile kemikle kaynaşmış olur.

  1. Aşama: İmplantın Yerleştirilmesi

Kişiye lokal anestezi uygulaması yapıldıktan sonra planlanan biçimde implantın yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Bazı kişilerde çene kemiği yeteri kadar olmayabilir. Böyle bir durumda da doku eklemesi gerekli olabileceğinden genel anestezi yapılarak implant tedavisi gerçekleştirilir.

  1. Aşama: Protezin Yapılması

İmplant uygulamasında gerekli olan teşhis ve planlamaların gerçekleştirilmesinin ardından protezin hazırlanması aşamasına geçilir. Protezlerin hazırlanması aşamasında kişinin istekleri ve muayeneler değerlendirilerek tasarım yapılır. Hastanın ağız içinin ölçüsü alınır. Protezlerin ağız içerisindeki diğer dişler ile uyum renkte olmasına dikkat edilir. Daha sonra ise diğer dişler ile uyum sağlayacak şekilde diş protezleri yerleştirilir.

İmplant tedavisinde gerçekleştirilmesi gereken aşamalar bu şekildedir. Tüm bu aşamalar titizlikle yerine getirildikten sonra işlem tamamlanmış olur. Kişinin tıpkı doğal dişlerinde olduğu gibi aynı şekilde ağız bakımına özen göstermesi gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir