Diş Tedavisi

İmplant Çeşitleri: Geleneksel ve Gelişmiş Seçenekler Arasındaki Farklar

İmplant Çeşitleri: Geleneksel ve Gelişmiş Seçenekler Arasındaki Farklar

Diş doktorları tarafından gerçekleştirilen ve en fazla bilinen diş implantı çeşidi vidalı implantlardır. Fakat, implant tedavisinde kullanımına başvurulan pek çok çeşit mevcuttur. Tedavinin gerçekleştirileceği alana, çenenin yapısına ve dokusuna göre diş doktorları tarafından kişiye uygun implant çeşidi tercih edilmektedir. Bazı diş implantı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

Transosseöz İmplant

Bu implant çeşidi, bütün çene kemiği üzerinde gerçekleştirilen implant tedavisidir. Bu implant çeşidi, kemik boyutundaki eksiklikler sebebi ile kullanılmasına karşın çok fazla başvurulan bir yöntem değildir. Bunun sebebi ise hastanın genel anestezi altında zahmetli ve zor bir tedavi ile karşı karşıya kalacak olmasıdır.

Endosseöz İmplant

En fazla tercih edilen implant çeşitlerinden biri olan bu implantlar, bir veya birden çok dişin eksik olduğu durumlarda çene kemiğinin içerisine konumlandırılarak kullanılır. Bu implant çeşidinin üç farklı modeli mevcuttur. Bu modeller vida implant, blade implant ve silindirik implanttır.

Subperiostal İmplant

Diş kemiği üzerinden ölçü alınmasıyla gerçekleştirilen bir implant tedavisidir. Bu implant çeşidinin en mühim avantajı ise, çiğneme şiddetini çenenin tamamına eşit bir şekilde iletmesidir. Fakat, çene kemiğinin ortaya çıkarılıp konumlanmasının gerekli olduğundan dolayı pek tercih edilen bir implant tedavi çeşidi değildir.

Intramukozal İmplant

Bu tedavide kullanılan implantlar titanyum kaplamadır. Bu implant çeşidi günümüzde pek tercih edilen bir yöntem değildir. Bu durumun nedeni ise, hem eski teknolojili bir yöntem olması hem esnek bir yapıda olması hem de maliyetinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Endodontik İmplant

Endodontik implant, zayıf yapıda olan dişlerin sertleştirilmesi amacı ile kullanılan bir implant çeşididir. Bu implant çeşidi sayesinde kuvvetli bir diş alt yapısı meydana getirilir. Endodontik stabilizatör olarak da adlandırılan bu implant çeşidi, dişlerin dayanıklılık seviyesinin artmasını sağlarken aynı zamanda ömrünün uzamasını da sağlamaktadır.

İmplant çeşitlerini bu şekilde sıralamak mümkündür. İmplant tedavisi yerine getirilirken ağızda bulunan diğer dişler üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturulmamaktadır. İmplant dişler doğal dişlerin görevini üstlenerek kişinin önceki gibi rahat bir şekilde yemek yiyebilmesini sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemi ağız yapısı tamamlanmış olan 18 yaş ve üzeri herkese uygulanabilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir