Diş Tedavisi

İmplant Bakımı ve Hijyeni: Uzun Ömürlü Bir İmplant İçin Öneriler

İmplant Bakımı ve Hijyeni

Bozulmuş, çatlamış veya sağlıksız dişlerin tedavisini yapabilmek, noksan dişlerin yerini doldurabilmek amacı ile gerçekleştirilen tedavi yöntemleri arasında implant tedavisi de yer almaktadır. Bu tedavi sayesinde sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmanız mümkündür. İmplant tedavisi ile doğal dişlerinizin yerine getirdiği tüm işlevleri gerçekleştirebilirsiniz. Çiğneme, ısırma veya diğer çene hareketlerini sergilerken herhangi bir problem ile karşı karşıya kalmazsınız.

Herhangi bir sebepten dolayı çektirmeye mecbur olduğunuz veya çektirmeniz gereken dişlerin yerini implant diş tedavisi yaptırarak doldurabilirsiniz. Tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi implant dişlerde de diş eti problemleri ile karşılaşılabilir. Bu sebepten dolayı ağız ve diş bakımınızı özenli bir şekilde yerine getirmeniz gerekmektedir.

İmplant Diş Bakımı

İmplant tedavisi, dişlerin kök kısmına diş protezlerinin konumlandırılması ile başlamaktadır. İmplant tedavisinin neticelenmesinin ardından kişilerin diş etlerinde ilk dönemlerde kanamalar görülebilir. Bu kanama durumunun ortaya çıkmasına engel olmak amacıyla tampon yapılabilir. İmplant tedavisi yapıldıktan sonraki ilk 2 saatte hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekmektedir. Tedaviden sonraki 48-72 saatlik dilimde aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Tedavi ardından diş etlerinde şişlik görüldüğü taktirde buz uygulaması yapılabilir.

İmplant dişlerde de tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi bakteri oluşumu, plak ve iltihaplanmalar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı implant dişlerinize gereken bakımı özenli bir şekilde uygulamalısınız. Dişlerinizin bakımını yaparken yalnızca fırçalamak ile kalmamalı ve diş ipi ile ağız gargaraları da kullanmalısınız. Normal bir fırça kullanmak yerine elektronik diş fırçası kullanarak daha iyi ağız temizliği sağlayabilirsiniz. Elektronik diş fırçaların daha faydalı olmasının sebebi meydana getirdiği titreşimlerin diş eti çizgisinin altında ve yemek parçacıklarının meydana getirdiği plakları daha iyi bir şekilde temizlemesidir.

Ağız ve diş bakımını yetire getirirken implant dişlerin bulunduğu bölgede diş ipi kullanarak yemek parçacıklarından kurtulabilirsiniz. Ayrıca tuzlu su karışımı ile de gargara yapabilirsiniz. Bu uygulama ile dişlerinizi kalan bakteri ve asitlerden arındırmış olursunuz. Dişlerinizi daha iyi temizleyebilmek için onların aşınmasına yol açacak yöntem ve maddelerden uzak durmanız gerekir. Aksi taktirde implant dişlerinizin ömrü kısalacaktır.

İmplant dişlerde de zaman geçtikçe sararma ve lekelenme meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı çok fazla kahve, alkol, sigara ve çay tüketiminden kaçınmanız gerekir. Ağız ve diş bakımınızı yerine getirirken diş eti altında bulunan titanyumdan üretilen implant diş köklerine zarar vermemeniz gerekmektedir. Bu yüzden ağız bakımınızı yerine getirirken sert hareketlerden ve fazla baskılardan uzak durmalısınız.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir