Diş Tedavisi

İmplant Bakımında Önemli İpuçları: Diş Hijyeni ve Düzenli Kontroller

İmplant Bakımında Önemli İpuçları

İmplant tedavisi bakımı diş ekimi ardından üzerinde hassasiyet gösterilmesi gerekli olan bir husustur. İmplant, dişin kök kısmı yerine çene kemiğine tutturulan yapay taşıyıcılardır. İmplant uygulamasının tamamlanmasının ardından kişi implantın üzerine kendi hoşuna gideceği çeşitte ve modelde dişin monte edilmesini arzu etmektedir. Bu kaplama, zirkonyum ya da porselen çeşitlerinde bir malzemeden olabilir. İmplant kişiye pek çok açıdan büyük avantajlar sağlamaktadır. Diş noksanlığının hem estetik yönden hem de sağlık yönünden büyük sorunlar ortaya çıkardığı bilinen bir gerçektir. Problemsiz bir şekilde yeme ve içme fonksiyonlarını yerine getirememe, diş etlerinde sarkma, öteki dişlerin sırasında bozukluk oluşması, kayması, implant yerine yerleştirilen protezlerden kaynaklanan sorunların meydana gelmesi, gülüş ve yüz estetiğinde bozulmalar, sindirim ve kalp sorunlarına sebep olması, çene kemiğinde erime, konuşma bozukluklarının oluşması gibi pek çok probleme neden olmaktadır. İmplant tedavisinin ardından implant bakımında dikkatli olmak gerekmektedir.

İmplant Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı

  • İmplant yapılan alana konumlandırılan tamponlar 1 saat süresince orta derecede gevşemeyecek biçimde ısırılmalıdır. 1 saatin ardından eğer kanam durmuşsa tampona son verilebilir. Kanama hala devam ediyor ise, temiz bir tamponun 30 dakika kadar ısırılması gerekmektedir. İmplant uygulaması ardından geçen ilk 4 ila 6 saat arasında cerrahi alandan bir miktar sızıntı gelmesi normaldir. Şayet kanama normal süreden daha fazla kanamaya devam ediyor ise diş hekimine başvurulmalıdır.
  • İmplant tedavisi ardından 2 saat boyunca herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketilmemesi gerekmektedir. İlk 48 ila 72 saat arasında aşırı derecede sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Sert gıdaların tüketimi de bu süreç içerisinde sakıncalı olacaktır.
  • İmplant tedavisi yapıldıktan sonraki 4-5 gün boyunca sigara tüketiminden uzak durulmalıdır. Ağız içerisindeki yaraların iyileşmesinin gecikmesine sebep olduğundan dolayı sigara tüketilmemelidir. Çok fazla sigara kullanan kişilerin ağzındaki dikişler daha geç iyileşir ve iltihaplanmalar ortaya çıkar.
  • Ağızda uygulanan cerrahi işlemlerin ardından şişlik görülmektedir. Bu şişlik son derece normaldir. Operasyondan sonraki 2 gün boyunca buz uygulaması yapılması şişliğin inmesine yardımcı olacaktır. Ancak buz uygulaması yapılırken uzun süreli olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde buz yanıkları meydana gelebilir. Buz uygulamasında doğru olan 5-10 dakika uygulama yaptıktan sonra 10-15 dakika beklenmesidir.
  • Dikişlerinizi muhafaza etmek için yanağınızın gerilmesine neden olacak hareketlerden kaçınmalısınız. Dikişli olan bölgelere herhangi bir temasta bulunmamalısınız. Eğer ilk 5 günde herhangi bir bölgede dikiş atarsa diş hekiminize kontrole gitmeniz yararlı olacaktır.
  • İmplant tedavisi ardından diş hekiminizin size tavsiye etmiş olduğu reçeteye düzgün bir şekilde uymalısınız. Kanama artışına yol açan ilaçlar ya da aspirinden uzak durmalısınız.
  • İşlem yapılmayan bölgelerde normal fırçalama işleminin yapılmasında herhangi bir sakında bulunmamaktadır. İşlem yapılan alanlarda yer alan dişleri ise dikişlere temas etmeden fırçalamalısınız.
  • Diş hekiminizin size söylediği zamanda dikişlerinizi aldırabilirsiniz.

İmplant sonrasında yapılması gerekli olan bakımlar bu şekildedir. Bu noktalara doğru bir şekilde uyulduğu taktirde herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalınmayacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir