Diş Tedavisi

İltihaplı Diş Çekilir Mi? Çekilirse Ne Olur?

İltihaplı Diş Çekilir Mi? Çekilirse Ne Olur

Aşırı derecede ilerlemiş diş çürüğü ya da diş eti rahatsızlığı nedeni ile mikroorganizmalar dişin etrafındaki dokulara yayılmaya başlarlar. Normalde düşük miktarda bulunan mikroorganizma ile rahat bir şekilde başa çıkabilen bağışıklık sistemi fazla miktardaki mikroorganizmaya karşı ani bir tepkime ile mücadele başlatılır.

Vücudun savunma mekanizması “çevresini sar ve parçala” biçiminde çalıştığından dolayı mikroorganizma kümesinin çevresi doku sıvısı ile sarılır. Bu durum dişin şişmesi biçiminde ortaya çıkar ve apse meydana gelir. Apse içerisindeki iltihabı vücut dışarıya atmak ister. Apse bir kısmından patlayarak içerisinde bulunan irini dışarı akıtmış olur. Apsenin açıldığı kısım fistül olarak adlandırılır.

Bu evreye kadar olanlar akut yani ağrılı apse olarak isimlendirilir. Şayet iltihaba yol açan neden ortadan kaldırılmaz yani dişin tedavisi yapılmaz ise bu durum kronik bir hal alır. Diş şişer, iner, daha sonra yeniden şişer ve tekrar iner. Bu şekilde gerçekleşen diş olayı ise kronik apsedir.

Şayet hızlı bir şekilde gelişim gösteren, enfeksiyon bulgularına sahip bir durum bulunuyorsa çekim yapılmadan önce, ilk olarak antibiyotik desteğinin verilmesi gerekir. Ayrıca enfeksiyona neden olan faktör de örnek verebilecek olursak diş çürüğü, mümkün olduğu seviyede temizlenmelidir. Herhangi bir müdahalede bulunmadan antibiyotik verilmesi doğru değildir.

Eğer iltihaplı dişin durumu kronik bir hal aldıysa yani uzun zamandır çürük olan bir diş ve devamlı şişip sonra inen, bir süre sonra yeniden şişen ve sonra yeniden inen iltihaplı bir dişin varlığı söz konusu ise, antibiyotik desteğine gerek duyulmadan ilgili dişin çekimi hemen gerçekleştirilebilir. Gerekli olursa çekim ardından antibiyotik iltihap ve apsenin yeniden gelişmesine engel olmak için verilebilir.

İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

Akut durumdaki iltihaplı dişin çekimi yapılırsa ya da apse, enfeksiyon ve benzeri durumların varlığında diş çekimi yapılması durumunda enfeksiyonun kana karışması olasılığı bulunmaktadır. Enfeksiyonun vücuda karışması durumunda grip olmuş gibi belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler ateş, halsizlik, titreme ve benzeri durumlardır.

Aslında bakılırsa iltihaplı dişin çekimi yapılmaz düşüncesi, akut iltihaplı diş için geçerlidir. İltihap akut durumda değil ise, yani akut olmayan iltihaplı dişin çekimi yapılırsa, mesela diş bazı zamanlarda şişiyor sonra iniyor ve yeniden şişiyorsa, kronik iltihaplı diş olduğundan dolayı hemen çekim yapılabilir. Gerekli görülürse çekimden sonra antibiyotik tedavisi uygulanır.

İltihaplı bir dişin çekiminin yapılmamasındaki asıl sorun, dişin kolay uyuşmayacak olması ve temas edilmeyecek kadar hassas bir halde olmasıdır. Diş hekimi ilgili bölgeye temasta bile bulunamaz.

Apseli olan dişe anestezi uygulaması sırasında fazla ağrı yaşanır. Bu sebepten dolayı apseye neden olan diş çürüğü, diş çekimi yapılacak olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir