Kanal tedavisi, çürük oluşan veya enfekte olan dişi kurtarabilmek amacı ile gerçekleştirilen bir tedavidir. Her dişe kanal tedavisi uygulaması yapılamamaktadır. Dişteki çürük oluşumuna dolgu tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda, iltihaplanma bulunuyorsa, dişteki çürük seviyesi ileri dereceye geldiyse, acı ve ağrı bulunuyorsa kanal tedavisi yapılmaktadır.
Dişte ortaya çıkan çürümelerin tedavisi zamanında yapılmazsa çürük daha da derinlere iner. Bunun sonucunda dişte yer alan sinirlerin iltihaplanmasına sebep olur. Diş sinirlerinde iltihaplanma olması kişinin şiddetli diş ağrısı yaşamasına yol açmaktadır. Aynı zamanda dişte kararma, soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet gibi problemler meydana gelebilir.
Dişlerin dış bölümünde sert olan mine dokusu, iç bölümündeyse diş kökü boyunca uzanan damar ve sinir paketinden meydana gelen bir boşluk bulunur. Dişin canlı olmasını sağlayan dokular, dişin merkezinde yer alan bu boşlukta bulunan ve pulpa olarak adlandırılan damar ve sinirlerdir. Kanal tedavisi esnasında dişin sert dokusunun içerisinde bulunan kök kanalı olarak isimlendirilen doğal boşlukta yer alan yumuşak doku yani pulpa ile diş siniri çıkarılır. Dişin içerisi temizlenir ve sonrasında açılan boşluk doldurulur.
Dişten alınan diş siniri, diş sağlığı ve fonksiyonu için hayati bir öneme sahip değildir. Ancak diş sinirinin alınması kişinin şiddetli ağrı yaşamasına engel olur. Bu sinir sadece soğuk ve sıcak algısı amacıyla kullanılan duyusal bir sinirdir.
Kanal tedavisi esnasında birçok kişinin düşüncesinin tersine hasta ağrı hissi yaşamaz. Kanal tedavisinde, dolgu tedavisinde olduğu gibi diş ve etrafından bulunan dokular etkin bir biçimde uyuşturulur ve çoğunlukla 1 saatte tamamlanır.
Neden Kanal Tedavisi Yapılır?
Bir dişin siniri veya pulpası, dişte ortaya çıkan derin çürükler, dişte bir çatlak ya da kırılma veya yüz travması sebebi ile hasar görebilir, iltihap oluşabilir ve enfekte olabilir. Dişin tahrip olan pulpası veya siniri parçalanır, bunun sonucunda bakteriler kök kanalı içerisinde çoğalmaya başlar.
Bakteriler ve diğer çürük kalıntıları enfeksiyona ya da diş apsesine sebep olabilir. Apse, iltihapla dolu olan bir keseciktir ve enfeksiyon dişin kök uçlarına kadar yayılım gösterdiğinde meydana gelir. Dişte ortaya çıkan apse dişinin şiddetli ağrı yaşamasına sebep olur. Apse, kök kanalında enfeksiyona sebep olmasının yanında yüze, boyuna ya da başın diğer kısımlarına yayılabilen şişme, diş kökü etrafında kemik kaybı ve diş ile yanakta drenaj problemlerine neden olabilir.