İltihaplı diş, hastanın yüzünde herhangi bir şişliğe neden olmuşsa ve vücutta ateş veya halsizlik gibi durumlara neden oluyorsa antibiyotik ilaç yardımıyla iltihabın akut halinin azaltılması gerekmektedir. Bu durumda diş hekimleri hastalara iki farklı tedavi yöntemi sunmaktadır. Meydana gelen iltihap eğer ki diş köklerine zarar vermemişse ve bu durum henüz ilerlememişse kanal tedavisi ile iltihaplı olan bölge tedavi edilir. Ancak iltihabın ilerlediği vakalarda diş çekimi önerilmektedir.
Diş hekimleri bu karara radyolojik görüntüleme sonrasında karar vermektedir. Uygulanacak tedavi sonrasında ise gerekli görüldüğü takdirde antibiyotik kullanımına devam edilmesi gerekmektedir.
Diş İltihabı Nedir?
Diş iltihabı, dişteki bakterilerin diş köküne kadar ulaşıp burada enfeksiyon oluşturmasına denmektedir. Bu durum genellikle kişilerin diş eti hastalarından, başarısız kanal tedavilerinden ve çürükten meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermemesi nedeniyle de diş iltihabı oluşabilmektedir.
Diş iltihabı aynı zamanda kişilerin sağlıklı beslenmemesi, kenar uyumu hasar görmüş dolgulardan sızan mikroorganizmalar ve dişlerin arasında biriken yemek artıklarından da meydana gelmektedir.
Diş İltihabı Ne Zaman Geçer?
Dişte oluşan iltihap müdahale edilmediği sürece ve tedavi edilmediği sürece geçmemektedir. Bunun yanı sıra hastanın yüzünde şişme, ateş, ağrı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu belirtilerin zaman içerisinde geçmesi veya oluşmaması hastaları yanıltmaktadır. Belirtileri zaman içerisinde geçmesi diş iltihabının iyileştiği anlamına gelmez.
Diş iltihabı ancak diş hekimlerinin uyguladıkları tedavi sonrasında iyileşmektedir. Diş iltihabının iyileşmesi en az 6 ay kadar sürebilmektedir. Düzenli yapacağınız diş hekimi kontrolleriniz sayesinde iyileşme süreci gözlemlenir ve hasta hayatına kaldığı yerden sağlıklı bir şekilde devam edebilir.