Gömülü diş ameliyatı hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Gömülü diş ameliyatı ortalama olarak 1 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sırasında hastanın durumuna bağlı olarak genel anestezi veya lokal anestezi de uygulanmaktadır. Hastalarda genellikle yirmilik dişler gömülü kalmaktadır. Gömülü dişlerin tedavi şekli genellikle hastanın çene yapısına ve diş durumuna bağlı olarak değişmektedir.
Gömülü diş estetik açıdan zarar verdiği zaman ortodonti bölümünde tedavi şekline diş hekimleri karar vermektedir. Eğer bu dişin ortodonti tedavisine ihtiyacı yoksa hastaya farklı tedavi yöntemleri düşünülmektedir. Bu yöntemlerden bir kaçı ise cerrahi yöntemler ile dişin çekilmesidir. Bunun yanı sıra düzenli kontroller ile diş yerinde durabilir.
Gömülü Diş Nasıl Çekilir?
Gömülü diş tedavisi, dişin kemik içinde bulunması ve kemiğin derinliğine bağlı olarak değişmektedir. Gömülü dişler çene kemiği içerisinde kaldığı gibi yumuşak doku içerisinde kapalı bir şekilde olmaktadır. Bazı gömülü dişlerin ise çene kemiğinde yarısı görünebilmektedir. Bu tarz dişler ise genellikle yarısı gömülü diş olarak adlandırılmaktadır.
Dişlerin gömülü kalma durumu farklı etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Gömülü diş ameliyatı sonrasında çekilen diş üzerine pamuk ile tampon yapılarak kanın pıhtılaşmasını sağlamanız gerekmektedir. Yaklaşık yarım saat boyunca hastanın bu bölgeye tampon uygulaması gerekmektedir. Mümkün olabildiğince 24 saat boyunca tükürmemeniz veya ağzınızı çalkamamanız gerekmektedir. Muhtemel oluşabilecek ödem problemine karşı ise buz kompresi uygulamanız gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında mutlaka sigara ve alkol tüketmemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra aşırı sıcak veya soğuk içecek tüketmemeniz ve acı gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir.