Diş Tedavisi

Diş Fırçalamak Dolguya Zarar Verir Mi?

Diş Fırçalamak Dolguya Zarar Verir Mi
  • Dişlerinize uygulanan dolgu işleminin ardından, hekiminizin belirtmiş olduğu zamanın sonlanmasından itibaren gıda tüketimine başlayabilirsiniz. Belirtilen zaman dolmadan gerçekleştirilen gıda tüketiminde uyuşukluk hala devam ettiğinden dolayı ağızda bazı hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple hekiminizin vermiş olduğu tavsiyeye uymaya özen göstermelisiniz.
  • Dişe yapılan dolgu ardından ağızda olan uyuşukluğun devam edip etmediğini denetlemek için katiyen dişleriniz ile dudağınızı veya dilinizi yumuşak bir şekilde de olsa ısırarak denetlemeyiniz. Çünkü size yumuşak gelebilecek olan bu baskı, gerçekte düşündüğünüzden daha fazla olabilmektedir ve vermiş olduğunuz zarar uyuşukluk etkisi geçtikten belli bir süre sonra anlaşılabilmektedir. Uyuşukluğun gidişatını, parmağınız ile dudağınıza temas ederek ölçebilirsiniz. Genellikle geçirmiş olduğunuz üst çene operasyonlarının ardından anestezinin etkisi 3 saate kadar sürebilmektedir. Alt çenede arka kısımda bulunan dişlerdeyse bu uyuşukluğun kalıcılığı 5 ya da 6 saati bulmaktadır.
  • Amalgam diş dolgusu işlemi son dönemlerde oldukça azalmış olsa da, bazı özel hallerde hala alternatifi bulunmayan ve güvenle uygulanabilen bir dolgu çeşididir. Günümüzde sık sık kullanılan kompozit dolgu uygulanmakla beraber, kompozitin başarılı olmayacağı nadir durumlarda amalgam dolgu işlemi yapılabilmektedir. Amalgam dolgu gıda tüketebilecek sertliğe 2 saatte, tam sertliğineyse 24 saatte erişebilmektedir. Bu nedenle eğer dişlerinize amalgam dolgu yapıldı ise 2 saat hiçbir şey tüketmemeniz, 24 saat süresince de sert besinleri çenenizin dolgu işlemi yapılmayan tarafıyla tüketmeniz gerekmektedir. Yine ağızda olan uyuşukluk geçene kadar dil, yanak, dudak gibi yumuşak dokulara zarar gelebileceği sebebiyle aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile içecekleri tüketmemeniz gerekmektedir.
  • Diş dolgusu işlemi uygulandıktan ve uyuşukluk geçtikten bir müddet sonra, önceki gibi gıda tüketmekte bir sorun bulunmamaktadır.
  • Diş dolgusu işleminden sonra, sert olan gıdaları tüketmek veya kırmak için dişlerinizi kullanmamalısınız. Dolgu işlemi uygulanmış bir dişle, kendi doğal dişleriniz ile yediğiniz tüm gıdaları aynı şekilde tüketebilirsiniz. Kabuğu açılmamış kuruyemişlerin kabuklarını kırmak, dişleriniz ile şişe kapağı açma gibi olağanüstü kuvvetlerden uzak durmanız gerekir. Kendi doğal dişlerinize bile bu kuvvetleri uygulamamanız gerekirken dolgu yapılmış dişlerinize bu hareketler zarar verebilir. Sert besinlerin dişler ile kırılarak yenilmesinden kaçınmak gerekmektedir.
  • Diş dolgusu işleminden sonra tüketilen yiyecek ve içeceklerden sonra, yeni yapılmış olan dolgulu dişlerin fırçalanması, ip ile temizliği ya da gargara yapılıp temizlenmesinde bir sorun bulunmamaktadır.
  • Dolgu yapılacak dişin sinir bölgesine yakın bir yerde yapılması neticesinde, dişin düzelmesi gecikebilir. Besin tüketme, alınan besini çiğneme, sıcak ya da soğuk içecekler dolgu işlemi yapılan bölgede hassasiyet oluşturabilir. Dolgu uygulaması yapılmış olan dişte meydana gelen uzun süreli ağrılar kişiyi rahatsız edebilmektedir. Ağrıların dinmesi için bir süre sabır gösterilmelidir. Ciddi ağrılarınızda hekiminize başvurarak gerektiğinde ise ağrı kesici ilaçlar ile ağrılarınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Rahatlayıncaya kadar gıdaların ve içeceklerin dolgudan uzak tutulması önerilir.
  • Dolgu tedavisinden bir gün sonra hala ağrılarınız dinmiyor ise hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrınız dinmiyorsa hekiminizden destek alarak alternatif olan tedavilerin uygulamasına başlayabilirsiniz.
  • Dolgu tedavisi sonlanıp, ağızdaki olan uyuşukluk geçtikten bir müddet sonra ağzın kapanmasıyla diş üzerine yapılan kuvvet sonucunda rahatsız eden ağrılar yaşanıyor ise hekiminiz ile görüşebilir ve uyuşukluk sebebiyle anlaşılması zor olan dolgu fazlalıkları gibi kişiyi rahatsız edecek inceliklerin düzeltilmesi sağlanıp kişi rahatlatılabilir. Dolgunun sinir kısmına yapılan bölgede bu tür ağrılar daha fazla sürmektedir.
  • Kişinin dolgu yaptırdığı dişi daha fazla kullanması için dolgu yapılan dişe cilalama işlemi yapılır. Dolgu yapılmış olan dişin görevini tam anlamı ile yerine getirebilmesi için kişinin belirli bir süreye ihtiyacı bulunmaktadır. Dolgu yaptırmış olduğunuz dişinize alışmanız belirli bir süreyi geçtiyse hekiminize başvurmanız önerilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir