Diş Tedavisi

Hassas Dişler İçin Çözümler Nelerdir?

Hassas Dişler İçin Çözümler Nelerdir

Hassas olan dişlerin sinirleri bozduğunu hepimiz bilmekteyiz. Fakat güzel haber şu ki, diş hassasiyetinin önüne geçmek ve düşürmek için pek çok çözüm bulunmaktadır. Öğrenmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

Dişlerin hassaslaşmasının türlü sebepleri bulunmaktadır. Genel olarak aşınan diş minesinden veya açıkta kalmış olan diş kökünden kaynaklanmış olsa da aşağıdaki hallerden de kaynaklanma olasılığı yüksektir:

  • Dişteki çürükler
  • Periodontinin neticesi sonrasında diş etlerinde çökme
  • Tartarların birikmesi
  • Yakın vakitte uygulanan dolgu işlemi
  • Beyazlatma ya da başka diş doktor uygulamaları

Dişlerin hassaslaşmasına neyin neden olduğundan emin değil iseniz diş doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz altında yatan sebepleri belirli hale getirebilir, sizlere önerilerde bulunabilir ve tedavi tavsiye edilebilir.

Bazı hastalarda yapısal olarak diş mineleri güçlü olmadığından dolayı hassasiyet ortaya çıkmaktadır. Ancak genel olarak belli nedenler ile sonradan meydana gelir.

  • Dişleri gıcırdatma/ sıkma
  • Dişi çok sert fırçalama
  • Dişi bastırır şekilde fırçalamak
  • Aşırı diş fırçalamak
  • Asit içeren içecek ve yiyeceklerin tüketimleri
  • Reflü gibi mide rahatsızlıkları ve bulimia gibi sıklıkla kusmaya sebep olan hastalıklar ile meydana gelen asidin dişi aşındırmış olması
  • Diş etlerinin çekilmesi, dişte hassaslaşmaya sebep olan en mühim nedenlerdendir.

Ağzınızda bilhassa belirli bir kısmında hassaslaşma hissediyor iseniz bu durumun nedeni, kırık, çürüyen diş, aşınan diş ya da dolgu olabilmektedir. Bu çeşit dişlerde dentin tabakasının meydana gelmesi de hassaslaşma hissetmenize sebep olmaktadır.

İlerleyen diş hassaslaşmasına karşı alacağınız en mühim tedbir düzenli bir şekilde fırçalamayı aksatmadan, gün içerisinde iki defa, aşırı bastırma yapmadan ve kılı sert olmayan bir fırça ile dişinizi fırçalamak olacaktır. Dişte hassaslaşma geçene dek kılı sert olmayan bir fırçayı da kullanabilirsiniz. Hassasiyet olan dişlere özel olarak tasarlanan ve üretilen diş macunlarının kullanımı olumsu sonuçların alınmasında etkili olmaktadır. Gargara kullanıyor iseniz, alkol barındırmayan gargaraları da tercih etmenizde bir sakınca yoktur.

Bu tekniklerin bir müddet uygulanmasının ardından da problemsiz sürüyor ise diş doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Hekiminiz hassaslaşmanın kaynağını bularak ona yönelik bir tedavi tekniğine başlamaktadır. Şayet sizlerin farkına varmadığınız diş çürümesinden dolayı hassaslaşma yaşıyor iseniz, bu dişlerin bir an evvel tedavi görmesi oldukça mühimdir. Bu durumun nedeni çürüklerin ilerlemiş olması, hassaslaşmanın haricinde daha büyük problemleri de yanında getirmektedir. Diş minelerinde zayıflamadan dolayı yaşamış olduğunuz diş hassaslaşmasına karşı florür işlemi uygulanması gerekebilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir