Rutin ağız ve diş bakımı aksatıldığında, diş üstünde ve arasında biriken gıda parçacıkları bakteri üretmektedir. Meydana gelen bu bakteri plağı tükürük ile bir araya gelerek sertleşmeye başlar ve böylelikle diş taşı oluşumu ortaya çıkmaktadır.
Bakımı aksatılan diş taşları, ilerleyen zamanda hoş olmayan bir görüntüye sebep olmasının beraberinde, diş eti iltihabı ve diş eti rahatsızlıklarını da yanında getirebilmektedir. Yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek adına diş taşlarının en kısa zamanda temizlenmesi gerekmektedir.
Diş Taşı Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?
Diş taşı oluşmasının sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Diş iplerinin tercih edilmemesi
- Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin çok fazla tüketimi
- Kişisel etkenler
- Diş arasında besin parçacıklarının kalması
- Ağız sağlığına dikkat etmeme
- Dişleri fırçalamamak
- Yeterli olmayan diş fırçalama
- Tükürüğün çok fazla olduğu kısımlar
- Tükürüğün yapısı
Diş Taşı Temizliğinin Yararları
Sağlığı yerinde bir diş ve ağız için, diş taşlarının temizliğinin düzenli bir şekilde yaptırılması gerekmektedir. Üç veya altı aylık periyotlar ile uygulanabilen diş taşı temizliğiyle, diş çürüğü engellenebilir. Diş rahatsızlıklarını, diş eti şişmelerini ve çekilmelerini, kemik iltihaplarını ve ağız içerisinde meydana gelebilecek yaraları da diş taşı temizliğiyle engellenmektedir. Bunların yanı sıra diş taşı temizliği ile diş kayıplarını engelleyebilir, diş taşına bağlı ortaya çıkan ağız kokusunu geçirebilir ve dişin olması gereken ağız sağlığına erişmesini temin edebilirsiniz.
Diş taşının temizliğinde geçerliliği olmayan uygulamalardan kaçınılmalı ve hekim desteği alınmalıdır. Bu tedavinin uzman doktor kontrolünde gereken aletler tercih edilerek uygulanması mühimdir. Aksi halde dişinizi daha büyük zarara uğratmanız mevzubahis olacaktır.
Diş Taşı Nasıl Önlenir?
Diş taşının oluşmasının önüne geçmek dişinizi doğru ve düzenli bir biçimde fırçalamanız, florür barındıran diş macunu ve diş ipi tercih etmeniz gerekmektedir. Sert besinlerin yenmesi ve tüketilmesi de diş taşının oluşmasına engel olmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Yapılmaz ise Hangi Rahatsızlıklara Sebep Olur?
Diş taşı temizlenmez ise diş eti rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Diş etlerinin çekilmesi ile kendini gösteren diş eti rahatsızlıklarına daha sonra diş arasının açılması ve bu kısımlarda da diş taşı oluşmasının devamı eklenmektedir. Sonraki evredeyse diş çürüğü meydana gelir ve kemik erimesi ile beraber diş kaybedilebilmektedir.