Diş Tedavisi

Diş Protezi Çeşitleri ve Hangi Durumda Tercih Edilmeli

Diş Protezi Çeşitleri ve Hangi Durumda Tercih Edilmeli

Protez dişler türlü sebepler ile diş kayıpları ortaya çıktığında seçilen işlemlerden bir tanesidir. Diş çürüğü gibi türlü sorunlar ortaya çıktığında öncelik olarak dişlerin kurtarılmalarına yönelik tedavi yöntemleri yapılır. Bu tedavi yöntemlerinden her daim başarılı sonuçlar sağlanamayabiliyor. Diş kayıplarının ortaya çıkması durumundaysa eksik dişlerin tamamlanabilmeleri için ayrı tedavi alternatifleri dahil oluyor. Bu tekniklerden bir tanesi de protez dişlerdir.

Protez diş türleri kişilere daha çok sayıda alternatif sunulabiliyor. Kişilerin ağız yapılarından çene yapılarına veya protez dişlerden arzu ettiklerine dek birçok ögeyle ilişkili olarak alternatifler içerisinden tercih yapmak mümkün duruma gelmiştir. Sık sık tercih edilen protez dişleriyse implant üstü, sabit ve hareketli olmakla beraber üç başka sınıfta bir araya getirmek mümkündür.

Sabit Protez Diş Çeşitleri

Ağız içinde sabit duruma getirilen protez diş türleri bu sınıfta bulunuyor. Bu dişler çıkartıp takabilme niteliğini barındırmıyor. Fazla sayıda eksik dişlerin mevcut olması halinde seçilebilir. Bunun yanı sıra ağız içinde yalnızca tek bir tane dişin eksik olması halinde de bu protez türünün tercih edilebileceği belirtilmelidir.

Hareketli Protez Diş Çeşitleri

Başka bir çeşit de hareketli protez ismini alıyor. Halk arasında hareketli protez dişlere, takma dişler de deniyor. Bu hareketli protezlerin çıkartıp takılması mümkündür ve bunun yanı sıra kullanma esnasında kesinlikle rutin olarak temizliği yapılmalıdır. Diş kaybı sorununu yok eden ve bilindik biçimde seçilen hareketli protez çeşitleri de sıklıkla uygulanan tedavi yöntemlerindendir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

İmplant üstü protez çeşitlerinin sabit olarak hazır edilmesi mümkündür ve bunun yanı sıra hareketli şekilde de hazır edilebilirler. Hareketli implant üstü protez çeşitleri ağız içinde diş bulunmadığında seçiliyor.

Protez Dişlerin Temizlikleri Nasıl Uygulanır?

Tabii ki aynı doğal dişler gibi protez diş türlerinin de rutin olarak temizlikleri yapılmalıdır. Sabit olmayan protez diş türlerinin yemeklerin ardından çıkartılması ve temizliklerinin uygulanması oldukça önem arz eder. Her beslenmenin ardından sabit protezler de temizlenmelidir. Son dönemde sektörde protezlerin temizliği için hazır edilen özel temizlik malzemeleri de vardır. Doğal dişlerin temizliklerinde tercih edilen diş fırçası ve diş macunu protezlerin temizliğinin uygulanması için doğru ürünler değildir. Bu malzemeler protezleri zarara uğratabiliyor. Hareketli protezler sıvı el sabunları ve sert olmayan fırçalarla temizlikleri sağlanmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir