Diş Tedavisi

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılmaz?

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılmaz

Kanal tedavisi pek çok neden ile iltihaplanan ve bakterilerin yerleşmesi ile oluşan çürüklere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişteki iltihap alınarak çürükler temizlenir ve dişte büyük bir boşluk meydana gelir. Geriye kalan bu büyük boşluğa yerleştirilen dolgu ile diş eski güzel görünümüne kavuşur.

Kanal tedavisinin uygulanmasının nedeni diş kayıplarının önlenmesidir. Diş yapısı üç ana yapıdan oluşmaktadır. Diş en dışında yer alan kısmına mine adı verilir ve bu yapının altında kalan kısım ise dişin sert yüzeylerini oluşturan dentin tabakasıdır. Dişin iç yüzeyinde damar ve sinirler vardır. Bu kısma ise pulpa tabakası denmektedir. Dişlerde oluşan çürükler pulpa tabakasına indikten sonra kanal tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kanal tedavisi dişi kaybetmemek için dişe uygulanan bir tedavi yöntemidir. Oluşan diş kayıpları ayrıca hastayı estetik açıdan rahatsız ederek psikolojik sorunlara da neden olabilir. Diş kayıpları çene kemiğinin erimesine neden olmaktadır. Bu nedenle oluşan çürük veya iltihaplanma sonucunda geç kalınmadan diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Dişlerinize kanal tedavisinin gerekip gerekmediğine diş hekiminiz karar vermektedir. Diş hekiminizin yapacağınız röntgen veya fiziksel muayene sonucundan hekiminiz tedavi yöntemine karar verecektir. Diş hekiminizin yapacağınız fiziksel muayene dişlerinizde meydana gelen hasar ve çürükleri kontrol etmesi ile yapılır. Dişe çekilen röntgen ile dişlerde kaç kanal olduğuna ve bu kanalın uzunluğuna bakılır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir