Diş dolgusu çürümüş, kırılmış ve ya çatlak durumda olan dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kırık veya çürümüş dişler ağrılara neden olabilirler. Bu nedenle bu tarz problemlerin ortadan kaldırılması için diş dolgusu tedavisi uygulanmaktadır.
Diş dolgusunun uygulanması oldukça basit bir işlemdir. Dolgu yapılacak olan bölge lokal anestezi ile uyuşturularak dolgu işlemi uygulanmaktadır. Dolgu yapılmadan önce çürümüş olan dişin çürük olan kısımları temizlenir. Bu yöntem kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Kanal tedavisi ile çürüyen kısım temizlendikten sonra dişte büyük bir boşluk veya çukurluk kalacaktır. O çukur veya boş kalan kısma yerleştirilen malzemeye dolgu denmektedir.
Dolgu sayesinde diş eski ve güzel görünümüne kavuşur. Çürüğün temizlendiği bölge dolgu ile temizlendikten sonra dolgunun kuruması için bir alet kullanılmaktadır. Bu alet dolgunun kısa sürede kuruması sağlamaktadır. Bu dondurma işlemi ile diş dolgusu işlemi bitmiş olur.
Diş dolgusu tedavisi kimlere yapılır diye soracak olursanız; dışarıdan alınan darbe sonucu oluşan kırık dişlere, yine darbe sonucu ve sert bir şey yerken oluşan çatlak dişlere ve çürümüş dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş dolgusunun ömrü hastanın günlük yapmış olduğu bakım ile doğru orantılıdır. Bir diş dolgusunu uzun yıllar kullanabilirsiniz. Ancak bir diş dolgusunu sonsuza kadar kullanamazsınız. Diş dolgusu yaptıran kişilerin dolgu sonrasında yedikleri gıdalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Dolgu işleminden iki saat sonra gıda tüketimi yapmalısınız. Ayrıca çok sert gıdalar tüketmemeniz gerekmektedir.