Hangi Durumlarda Diş Çekilmez? Diş Çekimi Hangi Durumlarda Uygulanır? 20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilebilir? Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Soruları hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Diş çekimi yapılamayan durumlar, diş sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklarla karşılaşan kişilerin merak ettiği bir konudur. Diş çekimi, tedavisi mümkün olmayan durumlarda uzman diş hekimleri tarafından hastanın acı duymaması için gerekli önlemleri alarak gerçekleştirilir. Basit diş çekimi lokal anestezi kullanılarak ağız içinde görünen dişlerin çekimidir. Ancak bazen diş çekimi yapılmayan durumlar ile karşılaşılabilir. Uzman diş hekimleri genellikle, dişlerin farklı yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir görüldüğü durumlarda hastanın dişini çekmek yerine alternatif tedavileri tercih edebilir.
Diş Çekimi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş çekimi gerektiren durumlar, hastanın dişinde ciddi derecede zarar meydana geldiği zamanlarda ortaya çıkar. Çürük veya kırık sebebi ile zarar görmüş dişler, dolgu ve kanal tedavisi yöntemleri ile tedavi edilemeyecekse çekilmesi gerekir. Diş çekiminin gerekli olduğu durumlar dışında, diş çekimi yapılmaz. Bu yüzden öncelikle hangi durumlarda diş çekildiği ile ilgili olarak şu detaylara bakmak gerekir:
- Çürük veya kırık sebebi ile dişlerin zarar gördüğü durumlar
- Hasarlı dişlere dolgu, kanal tedavisi, kuron veya başka bir tedavi yöntemi olumlu etki etmeyeceği durumlar
- Dişteki çürüğün diş köküne kadar uzaması halinde
- Diş eti hastalığı yüzünden dişi destekleyen kemik dokusunda kayıp meydana gelmişse
- Dişte sallanma başladıysa ve diş eti tedavisinin başarılı sonuç vermesi mümkün değilse
- Dişin üzerinde küçük bir leke olmasa bile diş yerinde durmayacak kadar sallanıyorsa sağlam dişler de çekilebilir
- Ortodontik tedavi öncesinde dişlerin düzgünce dizilebilmesi için yer açmak gerektiğinde
- Gömük dişler varsa
- Genellikle üçüncü büyük azı dişlerinin çenede yer sıkışıklığı, çürük veya ağrıya neden olması halinde
Görüldüğü üzere diş çekimini gerektiren durumlar uzman diş hekimlerinin yaptığı kapsamlı muayeneler sonrasında ortaya çıkar. Bu tür durumların dışında diş çekimi yapılmasına gerek yoktur.
20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilebilir?
20 yaş dişi çekimi, diş hekimliğinde en çok uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. 20 yaş dişinin çıkamaması veya çıktıktan sonra çeşitli problemlere yol açması durumunda çekilmesi gündeme gelir. Uzman diş hekiminin muayenesi sonrasında 20 yaş dişinin çekimini gerektiren durumlar şunlardır:
- Diş çürükleri
- Dişeti iltihaplanmaları
- Enfeksiyonlar
- Ortodontik sebepler
- Ağrı ve yapay diş tedavisi
- Diş kaynaklı kist ve tümör oluşumu
Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler, hastaların daha sağlıklı bir çiğneme kapasitesine daha kısa sürede ulaşmalarını sağlar. Diş çekimi sonrası hekimin vereceği ilaçlar düzenli olarak ve doğru zamanda kullanılmalıdır. Bununla birlikte diş çekiminden sonra hastaların günlük yaşamlarında dikkat etmeleri gereken hususlardan bazıları şunlardır:
- Diş çekiminden sonra en az 30 dakika boyunca gazlı bez ile bölgeye basınç uygulanmalıdır.
- Çekilen diş bölgesinde şişlik oluşmaması için yüz üzerinden operasyon bölgesine buz kompresi uygulanabilir.
- İlk 24 saat boyunca sıcak banyo yapılmamalı ve sıcak yiyecek-içecek tüketilmemelidir.
- Çekimden sonra dikiş atıldıysa diş çekimi tarihinden 1 hafta geçince bu dikişlerin alınması gerekebilir.
- Diş çekilen bölgedeki yara üzerinde pıhtı oluşur. Bu pıhtının bozulmaması için ağızda su çalkalanması ve sigara içilmesi doğru değildir.
- Sigara tiryakilerinde alveolit oluşma riski yüksek olduğu için çekimden sonra 2 gün boyunca sigara içilmemelidir.
Oluşabilecek ağrılara karşı doktorun vermiş olduğu ağrı kesiciler kullanılabilir. Diş çekimi sonrasında enfeksiyon oluşma riski de yüksektir. Buna karşı bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar ile takviye yapılması gerekebilir. Diş çekimi yapılmayan durumlar ve diş çekimi sonrasında hastaların dikkat etmeleri gerekenler konusunda detaylı bilgileri uzman diş hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.