Diş Tedavisi

Diş Parçası Kalırsa Ne Olur?

Diş Parçası Kalırsa Ne Olur

Diş parçasının kalması çoğu zaman kemik ile karıştırılabilmektedir. Diş çekimi yapıldıktan sonra bölge hassaslaşır ve kemik ortaya çıkabilir. Bu sebep ile de birçok hasta diş parçası kaldığını düşünse de gerçekte olan kemiktir. Zaman içerisinde bölge iyileşmeye başladıkça diş etleri kemiğin üzerini kapatacaktır. Bu süreçte bölgenin korunması, hassasiyetine göre beslenilmesi ve uyku düzenine dikkat edilmesi önemlidir.

Diş çekimi yapıldıktan sonra parça kalması ile genellikle karşılaşılmasa da işlemin ciddiye alınması önerilir. Diş çekimi basit bir işlem gibi görünmesine karşın çene yapısına büyük hasarlar verebilecek bir tedavidir. Bu sebep ile de diş çekiminin profesyonel hekimler tarafından yapılması diş parçası kalmasının da önüne geçecektir.

Diş Parçası Kalırsa Yara Kapanır Mı?

Diş parçası olan bölgenin iyileşmesi çoğu zaman mümkün olmamakta ya da çok geç iyileşme görülür. Diş çekiminden sonra bölgede diş parçası kalır ise yara çoğunlukla kapanmaz. Diş çekimi esnasında diş etine, damağa ve çeneye zarar verilebilir. Bu zarar daha sonra iyileşecektir. Diş çekimi esnasında bölgenin hasara uğraması ve bunun sonucunda yara açılması normal bir durumdur.

Çekiminden sonra eğer bölgede diş parçası kalır ise bu durumda yara uzun süre iyileşmeyecek ve kapanmayacaktır. Dolayısı ile yara kapanmayacağı için kişilerin tekrar diş hekimine gitmesi gerekir. Aksi takdirde yara kapanmadı ve hassasiyeti devam ettiği için bölgenin iltihaplanması ve enfeksiyon kapması kaçınılmaz bir sonuçtur.

Diş Parçası Kaldığı Nasıl Anlaşılır?

Diş parçasının kaldığını anlamak için bölgenin incelenmesi gerekir. Ancak bölge incelendiğinde diş parçası kaldığı düşünülüyor ise bunun kemik olup olmadığına bakılması gerekir. Bu sebep ile de diş parçasının kalıp kalmadığını ya da bölgedeki parçanın kemik olup olmadığını anlamak için en iyi yöntem röntgen çektirmektir. Diş parçası ya da kemik ise röntgen ile bu durum net bir şekilde ortaya çıkarılacaktır. Çoğu zaman hastalar hiç parçası olarak düşündükleri şeyin aslında kemik olduğu sonucu ile karşılaşırlar. Diş parçası diş kökü olabileceği gibi kemik de olabilmektedir. Bu noktada en doğru yöntem, röntgen çektirilmesi ve ardından uzman hekim tarafından tedavi sürecinin başlatılmasıdır.

Diş Parçası Kalırsa Çekilir Mi?

Kalan diş parçasının çekimi yapılmadan önce bölgenin incelenmesi gerekir. Gerçekten diş parçası kalmış ise bu durumda uzman hekim tarafından hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir. Parçanın neden kaldığı ya da parçanın iyileşme evresinde yara yapıp yapmadığı gibi unsurlar tedavi esnasında göz önünde bulundurulur.

Kalan diş parçası doğrudan çekilmez. Öncelikle röntgen çekilir ve ardından tedaviye karar verilir. Kalan diş parçasının çekilmesi mümkündür. Ancak bu süreçte ağız içerisinde iltihap ya da enfeksiyon oluşmuş ise öncelikle bunların giderilmesi ve ağzın steril bir hale getirilmesi gerekir.

Kırılan Dişin Kökünün Kalması Mümkün Mü?

Kırılan dişin kökünün kalması ya da damak üzerinde diş parçası kalması mümkündür. Zorlu diş çekimleri, küçük parçalar, köklerin daha zor çekilmesi gibi sebeplerden dolayı tüm dişin çekilemediği operasyonlar ile de karşılaşılabilmektedir. Kırılan dişin kökü kalmış ise tek seans yerine birkaç seans boyunca işlem yapılabilir.

Enfeksiyon oluşumunu engellemek için bu süreçte bazı kısıtlamalara gidilmesi önerilebilir. Alkol tüketiminin azaltılması, tütün ve tütün ürünlerine ara verilmesi, şekerli gıdalardan uzak durulması gerekebilir. Bunların yanı sıra diş parçası ile oynanmaması ve ağız içi bakımın da doğru şekilde yapılması bölgeyi koruyacaktır. Hassasiyete uygun beslenmek ve çok sıcak ya da çok soğuk gıdaları ve içecekleri tüketmemek de kalan kökün iyileşmesi için gereken tavsiyelerdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir