Diş çıkaran çocukların küçük yaşlardan itibaren dişlerine özen gösterilmesi gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı küçük yaşlardan itibaren çocuklara öğretilmedir. Süt dişlerinin kendiliğinden dökülmesini beklememek gerekiyor. Gerekilen özen gösterilmezse çocukların ileriki yaşlarda diş ve ağız yapısında bozukluklar meydana gelebilir.
Çocuklar sıcak veya soğuk yiyecekler tüketirken hissettikleri sıcak soğuk hassasiyetini anlamayabilirler. Ancak diş ağrıları dayanılamayacak bir seviyeye geldiğinde size ifade edebilirler. Diş ağrısı çeken çocukların bu gibi durumlarda dişlerindeki çürüklerin ilerlemiş olduğunun farkına varamayabilirsiniz.
Bu nedenle düzenli olarak diş hekimi ziyaretinde bulunmanız gerekmektedir. Bazı süt dişlerinin dökülmeden çekilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda çekilmeyen süt dişleri gömülü olarak kalabilir.
Beş yaşına gelen çocuklarda damak ve diş yapıları değişmektedir. Bu dönemde çocukların dişlerinin yenilenme ve değişme zamanı olarak belirlenmiştir. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre süt dişlerinin dökülme sırası belli değildir.
Çocuklarda üst dişler yani kesici yan ve ön dişler altı buçuk yaşında iken dökülmektedir. Arka azı dişler on buçuk yaşına giren çocuklarda dökülmeye başlar ve yerine yenisi çıkar.
Köpek dişleri on buçuk yaşına giren çocuklarda dökülür ve dokuz buçuk yaşında iken az dişleri dökülür. Alt ön kesici dişler, beş ve altı yaşlarında iken dökülmeye başlar. Kesici yan dişler altı buçuk yaşında iken dökülmeye başlar. Arka dişler on yaşında dökülür ve yerine yenileri çıkmaya başlar. Köpek dişleri dokuz yaşından sonra dökülmeye başlar.