Diş Tedavisi

Hangi Dişe Dolgu Yapılmaz?

Hangi Dişe Dolgu Yapılmaz

Dolgu zarar görmüş dişlere uygulanan ve dişi eski görünümüne kavuşturan bir tedavi yöntemidir. Dolgu tedavisi uygulanırken diş hekimleri, çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Dişlerin çürükten etkilenen kısımlarını temizler ve oluşan boşluğu dolgu yöntemi ile kapatır.

Oluşan boşluğun dolgu ile kapatılmasının nedeni, boşluklar arasına girebilecek bakteri türünün dişin yeniden çürümesini engellemektedir. Dolgu tedavisine diş hekimleriniz karar vermektedir. Muayene sırasında çürümüş olan dişinizin dolgu tedavisine ihtiyaç duyulup ya da duyulmadığınız diş hekimiz karar vermektedir.

Diş hekiminizin yapmış olduğu dolgu tedavisi ile diş çürüklerden arınmış ve eski temiz görüntüsüne yeniden kavuşmuş olacaktır. Uzmanlara göre hemen hemen her çürüğe dolgu yapılmaktadır. Dişteki mevcut çürüğün büyüklüğüne göre diş dolgusunu yapılmaktadır.

Eğer dişteki çürük diş köklerine kadar inmişse öncelik olarak kanal tedavisi uygulanır daha sonra dolgu tedavisi yapılır. Bunun yanı sıra dişin üst kısmında dolguyu tutacak bir madde kalmamışsa eğer diş kaplaması yapılması gerekmektedir.

Çürük dişlere yapılan dolgular dişlerin eski ve güzel görünümlü haline kavuşmasını sağlar. Her hastaya yapılan diş dolgusunun süresi değişiklik gösterebilir. Dişlerdeki çürüğün temizlenmesinin ardından yerleştirilen dolgu süresi değişebilir.

Ayrıca dolgu tedavisi darbe alan kırık dişlere de uygulanmaktadır. Kırık dişlere uygulanan dolgu ile dişler eskisi gibi rahatlıkla kullanılabilir. Diş dolgusunun ardından bir ve iki gün ağrı yaşanabilir. Diş ağrınızın uzadığı süre zarfında mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Ayrıca diş dolgusunun pek çok çeşidi vardır. Altın dolgular, kompozit dolgular,  porselen dolgular ve amalgam dolgular olarak dört gruba ayrılır. Hangi çürüklere dolgu yapılmaz, hangi dişlere dolgu yapılır ve en iyi diş dolgusu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizden randevu alabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

One thought on “Hangi Dişe Dolgu Yapılmaz?

  1. Yunus emre dedi ki:

    Merhaba benim ust ceneminsol en arka disimin arka tarafinda dis etinn yaninda kirik var buna nasil bir tedavi olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir