Kusursuz bir evrende süt dişlerinden yetişkin dişlerine geçiş aşaması problemsizdir. Bebek dişi, altta yer alan daimi diş için yeteri kadar boşluk bırakarak düşer. Daimi diş ise herhangi bir sorun yaşanmadan ideal yerinde ortaya çıkar. Ancak gerçekte, dişler her daim kurallara uyum sağlamaz. Nadir hallerde, bu daimi diş düzgün bir biçimde sürmeyebilir ve daha kötü bir halde, diş eti çizgisinin alt kısmında gelişerek etrafındaki dişleri olumsuz etkileyebilir. Bu durum genel olarak gömülü diş şeklinde adlandırılır. Fakat güzel haber şu ki, uzman bir ortodontist bu sorun için yardımcı olabilir.
Gömülü Diş Nedir?
Basit bir şekilde açıklamak gerekir ise, gömülü bir diş, içinden çıkamadan daimi bir diştir. Genellikle 20 yaş dişleri üzerinde etkili olur, fakat köpek dişleri ve çoğunlukla 10-13 yaş aralığında çıkan ufak azı dişleri dahil olmak üzere öteki dişlerde de meydana gelebilir.
Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?
Bir dişin etkilediğini ortaya koyan en büyük belirti, sürmede gecikme yaşanmasıdır. Bu, bebek dişinin olması gerekli olan vakitte düşmediği manasına gelebilir. Ancak arkasında hiçbir daimi diş çıkmaz. Ancak bazı zamanlarda kısmen gömülü dişler çıkar.
Genellikle gömülü dişler ilk aşamada ağrıya sebep olmaz, fakat bir dişin çıkmasının çok zaman aldığından kuşku duyuyorsanız, çocuğunuzun bir ortodontiste muayene olması çok mühimdir.
Gömülü dişin tespiti ne kadar erken yapılırsa, o kadar çok tedavi alternatifi bulunur.
Gömülü Dişler İçin Tedavi Seçenekleri
Bir dişin tedavisinin nasıl yapılacağı kişinin yaşına, gömülü dişin bulunduğu yere, süt dişlerinin yerinde kalıp kalmamasına ve gömülü dişin gelişim sergilediği açı ile bağlantılı olacaktır.
Gömülü bir dişin olduğu belirlenirse, şu tedavi alternatifleri uygulanabilir:
Erken belirlendiği zaman, bir ortodonti uzmanının yardım sağlayacak bazı araçları mevcuttur. Bu, bebek dişinin çıkarılmasını ve gömülü dişin kendi kendine sürmesine müsaade eden koruyucular kullanılmasını kapsayabilir.
Çene Genişleticiler
Mühim seviyede çok kalabalık mevcut ise, damağı genişletmek için bir çene genişletici kullanımına başvurulabilir. Böylelikle ihtiyaç duyulan ortamı oluşturur ve dişin içeri girmesine olanak sağlar.
Ameliyat
Bir çocuk ergenlik dönemine girdiğinde ya da impaksiyon orta veya şiddetli duruma geldiğinde, kullanılması gereken hareket biçimi ufak cerrahi olabilir. Bu, diş etlerinde kesim yaparak ortaya çıkan gömülü dişi görür. Uzman bir ortodonti doktoru ayriyeten etkilenen dişe bir zincir takarak onu konumuna yönlendirebilir.
Gömülü dişler ayrı bir şekilde incelendikten ve tedavi edildikten sonra, bütün dişlerin ideal konuma yerleştirilmesi ve kapanış hizasının optimize edilmesini sağlamak amacı ile genel olarak diş tellerine başvurulur.