Diş Tedavisi

Gömülü Diş Çıkarma Operasyonu Beklenenler ve Sonrası

Gömülü Diş Çıkarma Operasyonu Beklenenler ve Sonrası

Gömülü dişler, çıkma zamanı geçmiş olmasına rağmen ağızda yer alması gerekli olan alanda yer almayan dişler olmaktadırlar. Bu çeşit dişler çene kemiklerinin içinde gömülü kaldığı gibi, üstü yumuşak dokuyla kapalı bir biçimde olduğu için görülmeyen dişler de olabilmektedir. Bazı dişlerse yarısı gözüken, diğer yarısıysa diş etinin alt kısmında kalan dişler olmaktadır. Bu çeşit dişlerse yarı gömülü diş olarak isimlendirilmektedir.

Dişin gömülü kalması, pek çok farklı faktör ile ilişkili olmaktadır. Dişlerin gömülü kalmalarına bazen tek bir etken tesir eder iken, bazı hallerde birden çok etken tesir olabilmektedir. Gömülü diş ise neden olan etkenlerden bazıları;

  • Komşu dişin yer değiştirmesi neticesinde dişin ön kısmının kapanması,
  • Genetik etkenler
  • Çene darlığı nedeni ile ağızda yer darlığının ortaya çıkması,
  • Dişte mevcut olan enfeksiyonun tedavi edilmesi neticesinde altlarda meydana gelen iltihabın sürmeyi durdurması,

Ayrı dişlerde gömülü kalmaya denk gelmek ile beraber daha fazla, üst ve alt yirmi yaş dişi, kesici dişte daha çok gömük diş problemi yaşanmaktadır.

Gömülü Diş Ameliyatı ve Tedavi Süreci

Gömülü diş kişinin beslenme işlevlerine etki edecek bir kısımda ya da yüz ve diş estetiği kötü yönde etki edecek halde ise, kesinlikle ortodontik yönden değerlendirilerek tedavi edilmesi gerekir. Böylelikle gömülü diş ile alakalı geçirilen problemler yok edileceği gibi, estetik endişeler de giderilmiş olacaktır. Gömülü diş operasyonunda, dişin bulunduğu kısım lokal anesteziyle uyuşturulmakta, diş çevresindeki kemik kaldırılarak gömülü dişler çekilmektedir.

Diş çekimi yapıldıktan sonra dikiş atılarak yara olan bölümün tedavi süreci başlatılmaktadır. Ortalama bir haftayla on günün ardından dikiş alınarak tedavi sonlandırılmaktadır. Operasyonu yapan doktorun gerek görmesi durumunda ameliyatın ardından antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi tavsiye edilmektedir. Gömülü diş ameliyatlarında doktorun bilgi ve deneyimi çok mühim olmaktadır. Operasyonu başarılı geçmesini temin eden en mühim öge, bölgenin anatomisinin iyi değerlendirilme altına alınması ve operasyon sırasında uygun anestezinin yapılmasıdır. Bunun sayesinde operasyon esnasında acı duyulmaz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir