Diş Tedavisi

Gömülü Diş Tedavisi Ne Zaman Gerekir ve Nasıl Yapılır?

Gömülü Diş Tedavisi Ne Zaman Gerekir ve Nasıl Yapılır

Kalıcı dişler tam anlamı ile çene yapılarına yerleşerek gelişimini tamamlamasının ardından yirmi yaş dişinin çıkabilmesi için çok az bir yer kalmaktadır. Bu sebep ile de yirmi yaş dişi yeteri yer olmadığından dolayı diş etinden çıkmayabilir. Bu halde de yirmilik diş gömülü olarak kalmaktadır. Fakat yalnızca yirmi yaş dişi gömülü olarak kalmamaktadır. Hangi dişin gömülü olacağı hastadan hastaya farklılık gösterir. Fakat gömülü diş sorunu sık sık yirmilik dişte görülmektedir.

Gömülü Diş Nedir?

Gömül diş ya da gömülü diş, ağızda çıkması gerekli olan yerde çıkma zamanı geçmesine rağmen çıkmamış dişe denmektedir. Dişin bütünü çene kemiğinin içerisinde kalacağı gibi; aslına bakılırsa doğru alanda olup üstünde yalnızca yumuşak doku olduğunda da görülmeyebilir. Dişin bir bölümünün ağızda gözüküp kalan bölümünün diş etinin altında kaldığı dişlere de yarı gömülü diş ismi verilmektedir.

Diş Neden Gömülü Kalmaktadır?

Dişin gömülü kalmasına etki eden pek çok etken yer almaktadır. Bu nedenlerin bazen bir tanesi, bazen birden çoğu aynı anda tesirli olabilmektedir. Dişin gömülü kalma nedenleri içerisinde;

  • Genetik etkenler,
  • Komşu dişin yer değiştirerek dişin ön kısmını kapatması,
  • Çene darlığından ötürü ağızda yer bulunmaması
  • Sürme vakti gelen dişin üstünde bulunan süt dişinin tedavi görmeyen çürüğünden dolayı altında meydana gelen iltihabın sürmeye etki etmesi gibi etkenler yer almaktadır.

Gömülü Diş Semptomları Nelerdir?

Gömülü diş semptomları farklı biçimlerde meydana gelebilmektedir. Semptomlar aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Arka kısımda bulunan yirmi yaş dişine komşu olan dişin diş etinde kızarıklar veya şişlikler
  • Yüz ve çenede şişlikler
  • Çene sancısı
  • Diş etinde hassasiyet ve kanamalar
  • Çene veya ağız hareketleri sırasında güçlük çekme
  • Nedeni bilinmeyen ağız kokusu
  • Ağız içerisinde metalik veya acı tat

Gömülü Diş Ameliyat ve Tedavi Süreci

Gömülü diş kişinin beslenme işlevlerine etki edecek bir kısımda ya da yüz ve diş estetiğine kötü yönde etki edecek halde ise, kesinlikle ortodontik yönden değerlendirilerek tedavi edilmesi gerekir. Böylelikle gömülü dişlerle alakalı geçirilen problemler yok edilebileceği gibi, estetik endişeler de önlenecektir.

Gömülü dişin ameliyatında, dişin bulunduğu kısım lokal anesteziyle uyuşturulur. Ardından diş çevresindeki kemik kaldırılarak diş çekilir. Diş çekiminin yapılmasının ardından dikiş yapılarak yaranın tedavi süreci başlatılır. Ortalama bir haftayla on günün ardından dikiş alınarak tedavi bitirilmektedir.

Gömülü diş ameliyatları güç bir tedavi değildir. Ayriyeten tedavi esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissiyatı olmamaktadır. Anestezi tesirinin geçmesinin ardından meydana gelen hafif sancı, ağrı kesicilerle kolay bir şekilde geçmektedir. Ameliyatı yapan doktorun gerek görmesi durumunda operasyonun ardından ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi tavsiye edilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir