Dişin orijinal rengi çok beyaz bir yapıda değildir. Diş rengi, diş dokusu ve dentin renk tonlarının harmanlanması ile çeşitli renklere sahip olurlar. Diş renk tonları içerisinde beyaz-gri, beyaz-mavi ve beyaz-sarı tonları bulunmaktadır.
Kişiler, sağlıklı diş yapısının beyaz renkle belirlemiş olduklarını düşünmektedirler. Fakat bu düşünce yapısı doğru değildir. Beyaz renk diş demek sağlıklı bir diş olduğunun göstergesi değildir. İnsanların diş renkleri aynı göz rengi, ten rengi ve saç rengi gibi kendilerine özgüdür. Diş eti renkleri de dişlerin rengi üzerinde tesirlidir. Diş etinin renklerine göre dişin renginde de farklılaşmalar meydana gelebilmektedir. Örneğin koyu bir diş eti olan kişinin dişi olabildiğinden daha beyaz gözükmektedir.
Birçok farklı nedenden ötürü dişlerde deformasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durum beraberinde sararmalar ve lekelenmeler de meydana gelebilir. Dişlerin renginde farklılıkların ortaya çıkmasının en temel sebebi yaş etkenidir. Yaşın ilerlemesi yaş aldıkça diş yapısında deformasyon ve renginde farklılık ortaya çıkabilmektedir. Yaş ile beraber diş eti renginde de farklılıklar görülmektedir. Bunun beraberinde dişlerde kırılmalar ve sararmalar da karşı karşıya gelinen durumların içerisindedir.
İçme ve yeme alışkanlıklarına ilişkili olarak da dişlerin renginde farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. İnsanların içmiş oldukları kahve, çay ve asitli içecekler dişin lekelenmesine ve sararmasına sebebiyet vermektedir. Bunun beraberinde tüketilen sigara sonucunda da aynı durumlar görülmektedir. Dişin renginde sararmalar meydana geldiğinde doktor uygun bulduğu takdirde diş beyazlatma tedavisi uygulayabilmektedir.
Ağızda direkt olarak göze batan diş tabakası, diş etlerinin hemen yukarısında yer alan mine tabakasıdır. Mine tabakasının orijinal rengiyse beyazdır. Ancak mine tabakası yarı saydam bir niteliğe sahiptir. Bu nedenden ötürü alt katmanların rengini de yansıtmaktadır. Mine tabakasının hemen alt tarafında bulunan katmansa dentin olarak bilinmektedir. Dentinin rengi pürüzlü ve sarı bir yapıya sahiptir.
Dişlerin asıl rengi çok beyaz değil sarıdır. Kişilerin yaşı ilerledikçe, pulpadan gelerek içerisine etkileyen maddeler zamanla diş renginin farklılaşmasına yol açmaktadır. Böylelikle ilerleyen zamanlarda dişin rengi daha koyu sarı veya kahverengine dönüşmektedir. Dişin rengi; yarı saydam mine, zaman içerisinde renginde koyulaşma ortaya çıkan dentin ve altında bulunan pulpa dokusunun beraber yansımasıyla meydana gelmektedir.