Diş Tedavisi

Geçici Kron Ne Demek?

Geçici Kron Ne Demek

Diş kronları, dişleri tam anlamı ile çevreleyen ve kuşatan bir yenileme uygulamasıdır. Diş kronları farklı ürünler ile yapılmaktadır. Diş kronları, dişlerinize gerek güzellik yönünden gerek de işlevini geri alma yönünden yarar temin etmektedir.

Uygulama için hazır hale getirilen dişin üstünde kısa bir müddet kalması için elde edilen kron geçici kron olarak isimlendirilmektedir. Geçici bir yapıştırıcının sayesinde dişin üstüne yerleştirme uygulaması yapılmaktadır. Bu neden ile daimi kron gibi dirençli değildir ve sert veya yapışkanlı besinler ile kolay bir şekilde yerleştirildikleri yerden çıkabilmektedir. Geçici kronun sabit kalabilmesi için kuruyemiş, şekerleme, ekmek gibi sert ve yapışkanlı besinlerden uzaklaşmanız gerekir. Geçici kron düşer ise, kronu yapıştırma ya da yeniden yaptırmak için diş hekiminize gözükebilirsiniz.

Diş kronları genel olarak dişin yapısında pek çok kayıp geçirildiğinde, çiğneme ya da ısırma kuvvetine yardım etmek için çok dirençsiz bir hale geldiğinde uygulanmaktadır. Dişlerde kırılma veya büyük oranda yayılmış olan tedavi görmeyen diş çürüğü nedeni ile diş yapısında kayıplar yaşanmaktadır. Dişleri kronlar ile yenilemenin başka bir endikasyonu, kanal tedavi tekniği geçirmiş bir diş olmasıdır. Kanal tedavi tekniği yapılmış dişler vakit geçtikçe daha da hassaslaşırlar, bu neden ile dişin kırılıp çekilme ihtimali oldukça fazladır. Kanal tedavisi uygulanmış bir dişi kron ile yeni hale getirmek o dişi zaman geçtikçe kırılmasına karşı koruyacaktır. Sancısı çok fazla olan diş aşınımından şikayet eden hastalar, dişlerini eski haline döndürmek ve dişlerini gelebilecek olan hasarlardan korumak için bu kronlardan yararlanabilirler. Hatta, diş implantını yenilemek için de diş kronu tercih edilmektedir. Kaybedilen bir dişin yerine diş implantı yapıldığında, dişin görünümünü alması için implantın üzerine porselen bir kron yerleştirilmesi gerekir.

Diş Kronları Hangi Malzemeler ile Elde Edilmektedir?

Diş kronları kompozit, porselen, zirkonya, metal ya da metal altyapı porselen gibi farklı ürünler ile elde edilmektedir. Bir dişi kaplayabilmek için materyaller seçilir iken diş hekiminiz aşağıda belirtilen etkenlere önem verilmelidir:

  • Dişlerin hali,
  • Dişlerin kapanma ile ilişkileri,
  • Gülerken dişin hangi ölçüde gözükeceği,
  • Kalmış olan dişlerin yapısı ölçüsü,
  • İşlem uygulanmayacak olan dişin rengi,
  • Diş eti dokularının nitelikleri,

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir