Protez dişler, kişinin ağız içi ve diş doku kayıplarında yapılan bir tedavi tekniğidir. Halk içerisinde takma diş olarak da adlandırılmaktadır. Diş doktoru kaybın haline göre kişiye uygun olan protez tedavi tekniğini belirlemektedir. Protez diş tedavi tekniği için kişinin ağız sağlığı ve doku halinin uygun olması gerekmektedir. Tedavi görmeyen periodontal rahatsızlıkların ardından ortaya çıkacak kayıplar, protez diş işlemleri ile düzeltilmektedir. Bazı kazalar neticesinde de doku ve diş kayıpları geçirilebilir. Kaybolan doku ve dişler, çiğneme işlevlerine, konuşma ve estetik görüntüye etki edebilir.
Protez Diş Tedavi Tekniği Nedir?
Protez diş tedavi tekniği, geri dönülemeyen kayıplarda seçilen bir işlemdir. Kişi, tedavi tekniğine başlamadan evvel ayrıntılı ön muayenelerden geçirilerek protezler için uygun olup olmadığı tespit edilmektedir. Kişinin var olan doku ve dişlerinde protez kullanımının önüne geçecek herhangi bir problem bulunuyor ise öncesinde periodontal tedavi tekniği yapılabilir. Doku ve diş tedavisinin ardından protez dişlerin daha basit takılacağı bir yer elde edilecektir. Tedavi görmeden yapılan protezler dayanıklı olmaz ve kişinin rahatsız hissetmesine neden olabilmektedir.
Protez diş tedavisi tekniğiyle kişinin sağlıklı bir ağız yapısına erişmesi ve daha basit temizlenecek bir yapı elde edilmesi hedeflenir. Bunun sayesinde; yitirilen çiğneme işlevi, konuşma ve estetik görüntü yeniden temin edilebilir.
Sindirim sistemlerinin başlangıcı ağız olmaktadır. Dişler, besinleri parçalar ve sindirim işlemlerini başlatmaktadır. Protez diş tedavi tekniği, kişinin çiğneme işlevlerini düzelterek sindirim sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışmalarına destek olmaktadırlar.
Protez diş renkleri, kişinin kendi diş rengine en yakın biçimde tercih edilerek estetik yönden hoş bir görünüm temin edilir. Protez diş tedavi tekniği ile kişinin kayıpları önlenip sosyal yaşamdan kopmasının önüne geçilir.
Protez Bakımı ve Temizliği Neden Mühimdir?
Protez dişlerin kullanımı kalıcı bir tedavidir. Devamlı kullanılacak olan protezlerin bakım ve temizliklerinin doğru bir şekilde uygulanması, estetik görünüm ve kullanım rahatlığında süreklilik temin eder. Bunun sayesinde protezlerin kullanma ömrü uzun hale getirilebilir. Protez tedavisinin ardından da ağızda doğal dokular ve dişler bulunmaktadır. Bu sebep ile, protezlerin kullanılmaya başlanmasının ardından da ağız temizlik ve bakımında dikkatli olarak sürdürülmesi önerilir. Diş doktorunun tavsiyelerine uyum sağlaması, protezlerin oturduğu yerde tahriş ve dokuda enfeksiyonun ortaya çıkmasını engelleyebilir. Doğal dişte olduğu gibi protez dişte de bakteri plakları meydana gelebilir. Protez üstünde otaya çıkan tartarlar, diş etleri enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.